Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zupa z żółwia i szyjki rakowe. Co serwowano na rzeszowskich stołach?

Teraz Rzeszów
Teraz Rzeszów
- Dawna kuchnia rzeszowska zaskakuje różnorodnością - mówi Krzysztof Zieliński
- Dawna kuchnia rzeszowska zaskakuje różnorodnością - mówi Krzysztof Zieliński Fot. Krzysztof Kapica
Za najstarszą książkę kucharską Rzeszowa uważa się pochodzącą z połowy XIX wieku "Jasną i dokładną naukę sporządzania potraw mięsnych i postnych". Dziś może być ona ciekawą inspiracją, nie tylko dla szefów kuchni ale i pasjonatów gotowania.

Dokładne losy książki nie są znane. Wiadomo tylko, że pierwsze wydanie dzieła niejakiego Bobreckiego ukazało się w 1817 r we Lwowie.Do dziś zachował się zaledwie jeden egzemplarz i reprinty, które z zainteresowaniem studiują dziś szefowie kuchni najlepszych rzeszowskich restauracji. Kuchnia ta zaskakuje bowiem bogactwem i różnorodnością składników, jakich wtedy używano. Czytamy m.in. o kapłonach, czyli wykastrowanych młodych kogutach, jemiołuszkach, bekasach, kwiczołach i pulardach.Wyciągnij żółwia ze skorupy- W połowie XIX w. w sprzedaży były produkty trudno dziś dostępne. Kasztany jadalne, raki, świeże sardele, trufle - mówi Krzysztof Zieliński ze stowarzyszenia Pro Carpathia, które wspierało wydanie książki. - Widać wpływy kuchni francuskiej, włoskiej, węgierskiej, bo w czasach Galicji to w Rzeszowie stacjonowały pułki węgierskie, to tu ściągano wysokich urzędników z Austrii i Czech, którzy chcieli jeść nie to, co polskie, ale co europejskie.Specyficzny jest też język XiX- - wiecznej książki, bo zamiast kalafiora pojawia się "karafioł", a cukier kupowano w głowach. Trudnością jest też ówczesny system miar i wag, oparty na funtach, kwartach i półkwartach. Jest też kilka przepisów nieco makabrycznych, bo dotyczących np. zabijania drobiu albo tego, jak zmusić chowającego się w skorupie żółwia do wyjścia.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Zupa z żółwia i szyjki rakowe. Co serwowano na rzeszowskich stołach? - Warszawa Nasze Miasto

Wróć na rzeszow.naszemiasto.pl Nasze Miasto