Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupa zalewajka. Niezapomnianymi potrawami dzieciństwa jest zalewajka staropolska na zakwasie

Ula Sobol
– Niezapomnianymi potrawami dzieciństwa są też zalewajka staropolska na zakwasie – wspominają gospodynie z Huty Przedborskiej
– Niezapomnianymi potrawami dzieciństwa są też zalewajka staropolska na zakwasie – wspominają gospodynie z Huty Przedborskiej Krystyna Baranowska
Sprawdzony przepis na zalewajkę podaje Koło Gospodyń Wiejskich KGW z Huty Przedborskiej (gmina Kolbuszowa, powiat kolbuszowski).

Składniki na rozczyn:

  • 1 szklanka ciepłej wody,

  • 4 łyżki mąki żytniej (odstawić w ciepłe miejsce na 2 dni).

Składniki:

  • 5 ziemniaków,

  • 20 dag kiełbasy wiejskiej,

  • 20 dag boczku,

  • 4 jajka,

  • 1 kubeczek śmietany 18-procentowej,

  • sól,

  • pieprz,

  • ziele angielskie,

  • liść laurowy,

  • 2 ząbki czosnku.

Wykonanie:

Do trzech litrów wody dodać obrane i pokrojone ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek. Kiełbasę i boczek pokroić, podsmażyć i dodać do zupy. Jajka ugotować, pokroić i dodać do zupy. Na koniec połączyć ze śmietaną, rozczynem, dodać sól i pieprz. Gotować przez 5 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24