- Mielecka spółdzielnia jest zbyt mała, by móc samodzielnie zaistnieć na unijnym rynku. Połączenie z Rolmleczem umożliwi dalszą działalność produkcyjną w Mielcu, choć zmieni się nieco profil jego produkcji - mówi Kazimierz Duliban, dyr. Zakładu Mleczarskiego w Mielcu.
Dotychczas w Mielcu produkowano masła, twarogi i jogurty na lokalny rynek oraz sery pleśniowe, żółte i wędzone, sprzedawane także poza powiatem. Po połączeniu produkcja zakładu ograniczy się tylko do serów twardych. Rozpatrywane jest także uruchomienie produkcji serów pleśniowych.
- Pozostałe produkty są wytwarzane w innych naszych zakładach w m.in. Radomiu, Zwoleniu, Gnieźnie i Dębicy, gdzie znajdują się wyspecjalizowane linie - mówi Tadeusz Balcerowski, prezes Rolmleczu.
Twierdzi, że specjalizacja w wytwarzaniu tylko jednego produktu to duże oszczędności dla zakładu. Restrukturyzacja OSM to również zwolnienia wśród załogi. Pracę może stracić 20 osób.
- Sprawa zwolnień nie jest jeszcze przesądzona. Rozpatrujemy kilka wersji organizacyjnych zakładu, które pozwolą ograniczyć liczbę zwalnianych pracowników - twierdzi Balcerowski.
Kto musi dopłacić do podatków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?