Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zwycięzcy Festiwalu Podkarpackich Smaków 2015

Redakcja
Zwycięzcy Festiwalu Podkarpackich Smaków 2015Firma Leda Ser z Wólki Krowickiej (gm. Lubaczów) zdobyła na festiwalu smaków II miejsce za ser domowy ziołowy.
Zwycięzcy Festiwalu Podkarpackich Smaków 2015Firma Leda Ser z Wólki Krowickiej (gm. Lubaczów) zdobyła na festiwalu smaków II miejsce za ser domowy ziołowy. Bartek Frydrych
Podczas IX edycji Targów Żywności Tradycyjnej „Festiwal Podkarpackich Smaków” w Górnie wyróżniono najlepsze i najciekawsze produkty z Podkarpacia.

 

W trakcie niedzielnej imprezy poświęconej produktom tradycyjnym z województwa podkarpackiego, która po raz 9. odbyła się w Górnie jury konkursu wybrała te potrawy, dania i wyroby, które były najciekawsze i najsmaczniejsze. Przy punktacji brano pod uwagę smak, dostępność i tzw. rozpoznawalność wyrobu, jego historię oraz oryginalność i sposób prezentacji, a także estetykę podania.

 

Kapituła w składzie Janina Kamińska (wicedyrektor Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale), Zofia Kochan (dyrektor Departamentu Rolnictwa Geodezji i Gospodarki Mieniem Urzędu Marszałkowskiego), Marcin Purgacz (kucharz-nauczyciel z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie), prof. Leszek Woźniak (Politechnika Rzeszowska, przewodniczący) oraz Krzysztof Zieliński (Stowarzyszenie „Pro Carpathia”, portal podkarpackiesmaki.pl) wyróżniła:

 

W kategorii I „Produkt żywnościowy lokalny lub regionalny dopuszczony do obrotu”

I miejsce zdobyła Masarnia Osip z Wierzawic k. Leżajska za polędwiczki wędzone.

II miejsce zdobyła firma Leda Ser z Wólki Krowickiej (gm. Lubaczów) za ser domowy ziołowy,

 III ZM Smak Górno za kiełbasę głogowską.

 

W kategorii „Produkt pretendujący do miana produktu tradycyjnego” oceniano wyroby przygotowywane przez koła gospodyń wiejskich i stowarzyszenia, choć nie brakowało także producentów indywidualnych.

Wyróżnieniami uhonorowano:

  •  domowe pierniczki dekorowane lukrem, Dorota Szalwa ze Straszęcina (w podkategorii Wyroby piekarnicze),
  • ser kniazia, Gospodarstwo Rolne Kazimiera Smoleń z Rymanowa Zdroju (Sery i inne produkty mleczne),
  • pasztet z królika, Stanisław Warchoł z Przędzela (Mięso świeże oraz produkty mięsne),
  • ryba duszona z warzywami, Anna Komięga z Koziarni (Produkty rybołówstwa)
  • śliwki w occie Bronisławy Szczur z Jasionki (Nasiona i orzechy zboża, warzywa i owoce przetworzone),
  • olej lniany, Olimp Anna Wiśniewska z Malawy (Oleje i tłuszcze)
  • miód z mlecza, Anna Świniuch z miejscowości Zagorzyce Szkodna (Miody),
  • zrazy wołowe z kapustą i kaszą gryczaną KGW Nowa Wieś (Gotowe dania i potrawy,
  • napój pokrzywowo-miętowy, Marii Basary z Klęczanów (Napoje alkoholowe i bezalkoholowe),
  •  nalewka cynamonowa maliniak, Stowarzyszenie Kultywowania Kultury i Tradycji Ziemi Futomskiej z Futomy (Inne produkty).

 

Organizatorami Festiwalu Smaków są: Marszałek Województwa Podkarpackiego, Burmistrz Gminy i Miasta Sokołów Małopolski, Zakład Mięsny Smak Górno w Górnie oraz Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia "Pro Carpathia" w Rzeszowie (w ramach projektu współfinansowanego przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24