Swojskie jadło serwowały trzy lokalne gastronomie: Restauracja "Bieszczadzka", "Myśliwska" i "Niedźwiadek". Kucharze prześcigali się w serwowaniu bożenarodzeniowych pyszności.
Mieszkańcy smakowali ryby przyrządzane na różne sposoby, pierogi z rozmaitym nadzieniem, kiełbasy z dzika, kluski z makiem, kutię, a także wiele przeróżnych regionalnych smakołyków. Jedli, pijali i słuchali kolęd w wykonaniu uczniów dwóch szkół podstawowych nr 1 i 2. Mogli też kupić świąteczne ozdoby, choinki, wyroby wikliniarskie oraz różne wytwory artystów wystawione na kiermaszu przez ludowych artystów bieszczadzkich.
Zainteresowanie produktem lokalnym niestety nie cieszyło takim zainteresowaniem jak w roku ubiegłym, mówi Lucyna Sobańska vice prezes Fundacji Bieszczadzkiej. Nie wiemy co było powodem, czy niska temperatura, czy też brak turystów ?Zainteresowanie ogólnie było jednak ogromne, dlatego też nie przestaniemy organizować kiermasze przedświąteczne. Nawet jeżeli nie ma zbytu, to jest promocja produktu lokalnego.
Organizatorami przedsięwzięcia byli Fundacja Bieszczadzka oraz Centrum Promocji i Informacji w UD.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Chotecka i Pazura wymodlili sobie dziecko. Dali córce specjalne imię
- Tak Chyra spędza czas z małym synkiem! Dziecko jadło kurczaka z reklamówki | ZDJĘCIA
- Karolina Gilon wdzięczy się do Edwarda Miszczaka. Boi się, że straci pracę
- Katarzyna Figura rzadko widuje się z córkami, ale jest z tego bardzo dumna