Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Bigos z cukinii (przepisy kulinarne czytelników)

al/Ula Sobol
Bigos z cukinii wykonany przez panią Marię.
Bigos z cukinii wykonany przez panią Marię. Autorka przepisu
Bigos z cukinii poleca pani Maria Sikora.

Składniki na bigos

3 średniej wielkości cukinie,
2 cebule,
3 marchewki,
30 dag świeżych grzybów,
1/2 kg kiełbasy,
przecier pomidorowy,
sól, pieprz.

Wykonanie bigosu:

Obraną cukinię zetrzeć na grubych oczkach i dobrze wycisnąć z niej sok. Dać do garnka trochę tłuszczu i włożyć cukinię. Następnie poddusić.

Jeśli masa cukiniowa będzie za gęsta, podlać odrobiną wody. Grzyby pokroić w małe kawałki, marchew zetrzeć na tarce i wszystko dodać do cukini, lekko posolić i dusić na małym ogniu.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać do niej pokrojoną kiełbasę oraz przecier. Gdy wszystko jest miękkie, dodajemy cebulę z kiełbasą do cukini. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.

Życzę smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24