Faworki/ Chrust - przepis
Składniki:
1/2 kg mąki,
4 łyżki gęstej śmietany,
6 żółtek,
4 łyżki wody,
4 łyżki spirytusu,
10 dag masła,
szczypta soli i szczypta cukru.
Przepis na faworki/chrust. Wykonanie:
Połączyć składniki, wyrabiać ciasto wałkiem około 20 minut (bić wałkiem żeby powstały pęcherzyki powietrza). Po wyrobieniu odstawić na 1 godzinę do lodówki.
Następnie wycinać paski 10 cm na 3 cm. W środku nacinać dziurkę i wywracać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
ZOBACZ TEŻ: Pączki bezglutenowe. Jak upiec pączki bez glutenu na tłusty czwartek?
zobacz też: Ten przepis na pączki ma sto lat!
Źródło:polskatimes.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Tak wygląda jedyna córka Barbary Bursztynowicz! Lata temu działały sobie na nerwy
- "Nasz Nowy Dom" czekają spore zmiany! Romanowska nie pomoże już biednym rodzinom
- Tak córka Marty Kaczyńskiej radzi sobie w Korei. Niesamowite, jak się zmieniła [FOTO]
- Prześledziliśmy przemianę włosów Majdana. Było ściernisko, a dziś jest San Francisco