- Droga kawa nie musi być dobrej jakości, zarówno jak i tanie kawy wcale nie muszą być złe. Żeby zrozumieć, jaką kawę będziemy serwować w kawiarni, z jaką kawą będziemy uczestniczyć w zawodach, jaką kawę będziemy sprzedawać są przeprowadzane cuppingi.
Cupping (cup tasting) jest procedurą degustacji kawy - mówi Kuba Soja, Dziarski Barista.
Jak dodaje:
- Jak każda procedura, cupping powinien spełniać pewne warunki: odpowiednia ilość zmielonej kawy, temperatura wody, pojemność naczyń, proces parzenia kawy. Cuppingi są przeprowadzane w celu zapoznania się klienta/gościa/palarni/kawiarni z jakością oraz cechami organoleptycznymi kawy.
Dodatkowo odbyły się mini zawody sensoryczne z nagrodami oferowanymi przez chłopaków z Opola.
W ich ramach uczestnicy musieli rozpoznać aromaty kaw, które wcześniej mieli okazje poznać. Dla mnie jako reportera to wydarzenie było przede wszystkim okazją do spróbowania czegoś innego niż kawa rozpuszczalna, poznania nowych smaków, a także sposobów przyrządzania naprawdę wysokiej jakości napojów. Duże wrażenie zrobiła również społeczność, która potrafiła zarazić swoją pasją do bardziej nietypowych kaw.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Narożna przeszła poważną operację. Latami ukrywała dolegliwości po porodzie
- Dramat Roksany: przyleciała do teściowej WYNAJĘTYM helikopterem! Oszczędza na własny?
- Pazura wziął kolejny ślub poza granicami Polski. Nikt się tego po nim nie spodziewał
- Michał Szpak w prześwitującej spódnicy. Te widoki trudno zapomnieć