Danie na grilla: Pstrąg z grilla z maślakami

al/Ula Sobol
Na grilla warto położyć nie tylko karkówkę, dobrze doprawiona ryba również zachwyci biesiadników.
Na grilla warto położyć nie tylko karkówkę, dobrze doprawiona ryba również zachwyci biesiadników. sxc.hu
- Tego smaku i zapachu nie da się zapomnieć. Ryby można na grillu przyrządzić na kilka sposobów. Najważniejsze jest to, aby ryba była świeża, a nie mrożona - podkreśla Anna Kołacz z Rudnej Małej i poleca pstrąga z grilla z maślakami.

Składniki:

- 5 wypatroszonych pstrągów
-sól
- cytryna (sok ze świeżej cytryny)
- 10 plasterków boczku
- 20 maślaków
- oliwa z oliwek
- papryka słodka (w proszku)

Wykonanie:

Wypatroszonego pstrąga dokładnie umyj. Następnie natrzyj solą, skrop cytryną i owiń plasterkami boczku.

Grzyby opłucz, osusz i delikatnie natrzyj solą wymieszaną z oliwą z oliwek.

Włóż przygotowaną rybę do folii aluminiowej lub do specjalnej drucianej siatki do pieczenia ryb.

Grzyby owiń także w aluminiową filię.

Piecz około 20-30 minut. Boczek musi się dobrze zarumienić.

Po wyciągnięciu ryb i grzybów wszystko posypać słodką papryką.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie