Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Danie na grilla: Pstrąg z grilla z maślakami

al/Ula Sobol
Na grilla warto położyć nie tylko karkówkę, dobrze doprawiona ryba również zachwyci biesiadników.
Na grilla warto położyć nie tylko karkówkę, dobrze doprawiona ryba również zachwyci biesiadników. sxc.hu
- Tego smaku i zapachu nie da się zapomnieć. Ryby można na grillu przyrządzić na kilka sposobów. Najważniejsze jest to, aby ryba była świeża, a nie mrożona - podkreśla Anna Kołacz z Rudnej Małej i poleca pstrąga z grilla z maślakami.

Składniki:

- 5 wypatroszonych pstrągów
-sól
- cytryna (sok ze świeżej cytryny)
- 10 plasterków boczku
- 20 maślaków
- oliwa z oliwek
- papryka słodka (w proszku)

Wykonanie:

Wypatroszonego pstrąga dokładnie umyj. Następnie natrzyj solą, skrop cytryną i owiń plasterkami boczku.

Grzyby opłucz, osusz i delikatnie natrzyj solą wymieszaną z oliwą z oliwek.

Włóż przygotowaną rybę do folii aluminiowej lub do specjalnej drucianej siatki do pieczenia ryb.

Grzyby owiń także w aluminiową filię.

Piecz około 20-30 minut. Boczek musi się dobrze zarumienić.

Po wyciągnięciu ryb i grzybów wszystko posypać słodką papryką.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24