Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Danie z grilla: Grillowane pomidory nadziewane jajkiem i pieczarkami

Ula Sobol
- Pomidory myjemy i osuszamy. Odcinamy wierzchy, a miąższ wydrążamy - radzi autor przepisu
- Pomidory myjemy i osuszamy. Odcinamy wierzchy, a miąższ wydrążamy - radzi autor przepisu sxc.hu
Ryszard Kopeć z Kniażyc dzieli się z czytelnikami przepisem na smaczne grillowane pomidory nadziewane jajecznym farszem.

Składniki:

- 3 duże pomidory
- 3 małe jajka
- kawałek sera feta
- sól, pieprz
- bazylia (suszona) i kilka listków świeżej)
- czerwona cebula
- 4 pieczarki
- olej

Wykonanie:

Pomidory myjemy i osuszamy. Odcinamy wierzchy, a miąższ wydrążamy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na łyżce oleju, aż się zarumieni.

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w kostkę. Następnie dodajemy do cebuli. Smażymy, aż woda, którą puściły, odparuje.

Doprawiamy suszoną bazylią, solą i pieprzem (wedle uznania).

Farszem napełniamy pomidory do 3/4 wysokości. Na wierzch wbijamy jajko i posypujemy rozkruszoną fetą. Pomidory układamy na posmarowanej olejem folii aluminiowej.

Pieczemy na grillu około 20 min.
Listki bazylii myjemy, osuszamy i siekamy. Posypujemy nimi grillowane pomidory.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24