Danie z grilla: Wątróbka wieprzowa w towarzystwie jabłek

Ula Sobol
- Do wątróbki najlepsze są kwaśne jabłka- radzi autorka przepisu.
- Do wątróbki najlepsze są kwaśne jabłka- radzi autorka przepisu. sxc.hu
- Wątróbka z grilla jest bardzo smaczna. Serwuję ją z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem - radzi Teresa Chrobak ze Szklar.

- Ważne jest również, aby przyprawić wątróbkę solą i pieprzem dopiero po upieczeniu. Posolenie przed lub w trakcie smażenia powoduje, że zrobi się twarda. Wątróbka będzie miała też delikatniejszy smak, jeśli wcześniej namoczymy ją w mleku - dodaje autorka przepisu.

Składniki (dla 6 osób):

- 6 kawałków (plastrów) wątróbki wieprzowej lub wołowej
- 3 duże kwaśne jabłka
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz

Wykonanie:

- Wątróbkę posmarować oliwą z obu stron i piec po 5 minut z każdej. Dopiero po upieczeniu przyprawić solą i pieprzem.
- Jabłka obrać i pokroić w cienkie plastry i piec na ruszcie około 5-6 minut z każdej strony.
- Następnie połączyć na talerzu grillowane jabłka i wątróbkę.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie