reklama

Dziś rzeszowski odcinek "Ugotowanych"

Beata TerczyńskaZaktualizowano 
TVN
W programie TVN "Ugotowani" o 5 tys. zł powalczą rzeszowianie: Elżbieta Lewicka, Magdalena Lenart, Aleksander Rusin oraz Mirosław Kuczma.

- Szykuje się wybuchowa mieszanka różnych kuchni i osobowości. Na stole zagoszczą smaki tradycyjne, elementy leśne, nie zabraknie nawet akcentów indyjskich. Uczestników czeka odważna kulinarna niespodzianka - zapowiada odcinek Ewelina Wiśniewska z zespołu PR TVN.

Elżbieta Lewicka to wykładowca historii jazzu w Instytucie Muzyki w Rzeszowie, krytyk, dziennikarka od 20 lat związana z Radiem Rzeszów. Interesuje się kulturą wschodu i buddyzmem.

Kuchnia Eli jest wegetariańska. Ryb także nie je. Króluje u niej soja, soczewica, cieciorka i wiele innych warzyw oraz owoców. Pachnie curry, kurkumą, imbirem, kardamonem. Myślała, że przez to jest na spalonej pozycji:

- Bo jednak żyjemy w kraju mięsożerców. Ale uczestnicy skłonili się do mnie ładnie. Starali się, co doceniam.

Co konkretnie zaserwowała, to tajemnica. Zdradza tylko, że tytuły dań związane są z muzyką. Znajomi postrzegają Elę jako osobę szaloną, wesołą, ale z charakterem. W programie nie obyło się bez zabawnych sytuacji z jej udziałem.

Zobaczymy też Magdalenę Lenart, dentystkę prywatnej kliniki stomatologicznej, z zamiłowania podróżniczkę, która żegluje, nurkuje, wspina się po skałach, jest ratownikiem i tańczy zumbę. Miała pomysł na wieczór w stylu hawajskim. Musiała jednak niemal w ostatniej chwili zmienić plany i postawiła na indyjskie klimaty. Jej danie główne w programie to wspomnienie "Tadż Mahal".

Jak mówi, nikogo od siebie nie wypuści głodnego. Zwykłe kanapki nie wchodzą w grę. Jej popisowe dania to przysmaki z ciasta francuskiego, np. ślimaczki z chorizo - pyszną kiełbaską hiszpańską z pomidorami suszonymi, bazylią albo rogaliki z cynamonem, jabłkami, cukrem albo malinami.

Aleksander Rusin to grafik zajmujący się projektami reklamowymi, a po pracy miłośnik ostrego koła, współorganizator festiwalu muzyki elektronicznej NoBorder, współwłaściciel klubu muzycznego Mięta z muzyką alternatywną i elektroniczną.

Mówi, że lubi gotować, choć nie jest znakomitym kucharzem, bo ma w kuchni... tylko dwa palniki i ogranicza do minimum repertuar.

- U mnie była dość ekstremalna sytuacja, bo mam małe mieszkanie, a na planie było ok. 15 osób: reżyser, asystent, kierownik planu, kilku kamerzystów, oświetleniowcy, dźwiękowcy... Musieliśmy wynieść sofę, bo się nie mieściliśmy - opowiada Alek.

Postawił na "slow burgera z chrupiącymi frytami".

Kolejny uczestnik to Mirosław Kuczma, właściciel salonu motocyklowego.

- Pozytywnie nastawiony do życia, jednak, jak mówi o sobie, bywa bardzo impulsywny. Typ wodzireja ze sportową żyłką rywalizacji. Lubi osiągać wytyczony cel. Prawdziwy pasjonat motocykli, przejechał na nich wzdłuż i wszerz całe USA. Uwielbia więc jeść i kucharzyć. W kuchni najlepiej odnajduje się w dziwnych, nietypowych potrawach. Mówi, że zje praktycznie wszystko. W programie zaskoczył jednym ze swoich popisowych dań - pieczonymi gołębiami - zdradzają w TVN.

Przypomnijmy zasady show. W każdym odcinku czwórka nieznajomych z jednego miasta spotyka się przy stole. Każdy przygotowuje kolację według własnego pomysłu i wystawia się na krytykę biesiadników. Zwycięża ten, komu uda się oczarować gości najlepszymi potrawami, za które przyznawane są punkty.

Odcinek z udziałem rzeszowian nagrywany był w kwietniu.

Flesz - nowi marszałkowie Sejmu i Senatu, sukces opozycji

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3