Dzisiaj Dzień Czekolady. Przepisy na czekoladowe pyszności sprzed ponad 150 lat, ze zbiorów Archiwum Państwowego w Przemyślu [ZDJĘCIA]

Norbert Ziętal
Udostępnij:
Zbiór ciekawych przepisów na różne czekoladowe dania znajduje się w Archiwum Państwowym w Przemyślu. Powstały ponad 150 lat temu, ale wszystkie można wykonać również dzisiaj, choćby z okazji Dnia Czekolady.

Archiwum Państwowe w Przemyślu zaprezentowało zbiór przepisów, pochodzących z pierwszej połowy XIX wieku, na różne dania wykonane na bazie czekolady. Pomimo, że receptury mają ponad 150 lat, wszystkie można zastosować również dzisiaj.

Wśród starych przepisów są na wykonanie baby z czekolady, leguminy czekoladowej, leguminy z czekoladą oraz tortu czekoladowego.
Przepisy przechowywane są w zbiorze rękopisów prac naukowych i literackich Archiwum Państwowego w Przemyślu.

Przepisy z pierwszej połowy XIX wieku

Baba z czekolady
Mleko ugotować z czekoladą, mąki wsypać, aby było dosyć gęste; wychłodzić [dodać] garść
migdałów siekanych, trzeć to razem w donicy, dać do tego żółtków 8. Białka ubić, pianę
wymieszać formę wysmarować, w piec wsadzić.

Legumina czekoladowa
Czekoladę zagotować w śmietanie tabliczek 2. Bułki okroić ze skórki, namoczyć w mleku, [dodać]
żółtków 8, rozcierać z masłem, łyżki masła, do tego dać pianę, ubić, rozmieszać to wszystko razem
i dać w formę.

Legumina z czekoladą
Zarobić ciasta na jajach, maśle, mleku dosyć gęsto, można śmietany trochę [dodać], gałeczki robić
maleńkie jak orzechy, smażyć w maśle, aby suche byli, potem zagotować czekolady z żółtkiem, na
półmisku podlać te gałeczki.

Baba
Półtorej filiżanki masła pół spienionego, pół tako, jedną filiżankę dobrego cukru, jaj 11, a żółtków
2. Mąki 13 łyżek, cytrynowej skórki, drożdży dobrych łyżkę, masło trzeć, aż będzie białe; jajka bić
1 po drugim i z każdym jajkiem łyżkę mąki jako to wszystko się utrze postawić, aby dobrze kisło i
wpiec.

Baba cytrynowa
Ugotować całkiem cytryn trzy obranych ze skóry; jak się ugotują trzeć w makutrze, a na masę
dodać cukru miałkiego pół funta, ubić pianę z jaj 8, wymieszać razem i w formę dać w piec wolny.

Tort czekoladowy
½ masła dobrze utrzeć, potem wziąć 7 żółtek, jedno po drugim dobrze wmieszać, potem ½
czekolady rozpuszczonej, ażeby nie miała grudek, wmieszać 6 łutów mąki, 8 łutów tartych
migdałów, ½ miałkiego cukru, troszkę wanilii, siekaną skórkę z pół cytryny, wszystko to razem
wmieszać. Na koniec pianę z 7 białek ubić i lekko do tamtego wmieszać.

Lukier do tego torta
2 białka, 8 łutów cukru, sok [z] 1 cytryny, tak długo trzeć, aż będzie całkiem gładkie, potem tort
oblać i dać wyschnąć do letniej rury.

ZOBACZ TEŻ: Za co kochamy czekoladę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

b
byly I-szo komunista

Ja gdy dostalem na prezent I-szo Komunijny taka ogromna tabliczke czekolady 100 (sto) gram ktora dostalem od Chrzesnego Ojca to mi sie zdawalo ze Pana Boga za nogi zlapalem, jaki to wielki prezent otrzymalem. Chrzesna Matka to mnie tylko po glowie poglaskala i powiedziala jaki to ja jestem fajny chlopaczek !

I tyle bylo moich "prezentow" I-szo Komunijnych.

Jadlem wtedy po raz pierwszy w zyciu czekolade.

m
madzia

Kiedyś to się słodycze ręcznie wytwarzało, a teraz wystarczy pójść do sklepu i gotowce kupić. Zawsze mam zapas batonów i czekoladowej pizzy guseppe, jak wpadną niezapowiedziani goście, jest czym poczęstować.

 

Przejdź na stronę główną Nowiny 24
Dodaj ogłoszenie