reklama

Egzamin ósmoklasisty 2019 MATEMATYKA. Arkusze CKE, zadania, odpowiedzi z matematyki. Sprawdź!

red
Egzamin ósmoklasisty 2019: matematyka to przedmiot, z którym dziś zmagają się uczniowie. Arkusze CKE i odpowiedzi znajdziecie u nas niedługo po zakończeniu egzaminu! Przemyslaw Swiderski
Egzamin ósmoklasisty 2019: matematyka. Arkusze CKE i odpowiedzi z egzaminu ósmoklasisty 2019 do pobrania. O godz. 9 rozpoczęła się druga część egzaminu ósmoklasisty, którym uczniowie kończą szkołę podstawową. Sprawdź, jakie zadania były na tegorocznym egzaminie ósmoklasisty, po zakończeniu u nas pobierzesz arkusze oficjalne CKE oraz przykładowe odpowiedzi.

Egzamin ósmoklasisty 2019: matematyka. Arkusze CKE

O godz. 9 rozpoczął się egzamin ósmoklasisty - matematyka to przedmiot, z którym dziś mierzą się uczniowie. Egzamin potrwa sto minut, po jego zakończeniu opublikujemy oficjalne arkusze z zadaniami i pytaniami CKE oraz przykładowe odpowiedzi.

Egzamin ósmoklasisty z matematyki na Podkarpaciu pisze prawie 21 tys. uczniów.

POBIERZ: egzamin ósmoklasisty 2019 MATEMATYKA - arkusze.

Egzamin ósmoklasisty 2019. Arkusze, pytania, zadania. Uczniowie: polski był łatwy

Wczoraj we wszystkich 968 szkołach podstawowych na Podkarpaciu uczniowie pisali pierwszą część egzaminu ósmoklasisty 2019 - z języka polskiego. Egzaminowani ocenili sprawdzian wiedzy jako łatwy.

Tak wyglądały arkusze z języka polskiego na egzaminie ósmoklasisty 2019-

Egzamin ósmoklasisty 2019. Język polski, arkusz egzaminacyjny CKE

Egzamin gimnazjalny 2018. Matematyka. Odpowiedzi:
ZADANIE 1:
Odpowiedź:

P
P

ZADANIE 2:
Odpowiedź:

C

ZADANIE 3:
Odpowiedź:

B

ZADANIE 4.
Odpowiedź:

D


ZADANIE 5.
Odpowiedź:

B
C

ZADANIE 6.
Odpowiedź:

E

ZADANIE 7.
Odpowiedź:

P
P

ZADANIE 8.
Odpowiedź:

C

ZADANIE 9.
Odpowiedź:

B

ZADANIE 10.
Odpowiedź:

F
P

ZADANIE 11.
Odpowiedź:

B

ZADANIE 12.
Odpowiedź:

A

ZADANIE 13.
Odpowiedź:

B

ZADANIE 14.
Odpowiedź:

C

ZADANIE 15.
Odpowiedź:

B

ZADANIE 16.
Procent przegranych meczów 30%

Skoro 25% to 10 meczów, to 30% stanowi 12 meczów

ZADANIE 17.
Odpowiedź:

Czas przejazdu busa to 120:80 czyli 1,5 h
Różnica czasu przejazdu busa i samochodu osobowego to 15 minut

ZADANIE 18.
Odpowiedź:
Oznaczmy x - liczba róż, 2x - liczba goździków
x oznacza liczbę naturalną dodatnią
Otrzymamy zależność 2x razy 3zl + x razy 4zl =35zl
Stąd 10x=35
Zatem x=3,5 co stanowi sprzeczność z założeniem zadania
Oznacza to, że warunek zadania nie może być spełniony

ZADANIE 19
Odpowiedź:

9-12 mamy 1/2x, gdzie x oznacza liczbę zaplanowanych konkurencji
12-14 mamy 1/3razy 1/2x czyli 1/6x
Po dodaniu mamy 2/3x -tyle konkurencji się odbyło
Oznacza to, że nie odbyło się 1/3x tj 12 zatem x=36

ZADANIE 20
Oznaczmy x- krótszy bok prostokąta, y- dłuższy bok prostokąta
Mamy wtedy x=1/2y zatem y=2x
Pole działki 2x razy 3x=3750 stąd x=25
Zatem wymiary działki to 50m na 75m

ZADANIE 21.
Odpowiedź:
Z twierdzenia Pitagorasa mamy odcinek BC=20cm
Obwód trójkąta 16+12+20=48cm
Obwód trapezu 10+10+6+12+6=44cm
Zatem różnica obwodów wynosi 4cm

Egzamin ósmoklasisty 2019. Arkusze, pytania, zadania. Jutro sprawdzian z języka nowożytnego[/sc[

Jutro o godz. 9 rozpocznie się ostatnia część egzaminu ósmoklasisty 2019 - uczniowie napiszą test z języka nowożytnego. Egzamin potrwa 90 minut.

Egzamin ósmoklasisty. Duże zmiany od 2022 roku

Egzamin ósmoklasisty obejmuje wiadomości i umiejętności określone ‎w podstawie w odniesieniu do wybranych przedmiotów ‎nauczanych w klasach I–VIII. Po raz pierwszy egzamin zostanie przeprowadzony w roku szkolnym 2018/2019.

Od roku 2022 ósmoklasista przystępuje do egzaminu z czterech przedmiotów obowiązkowych, tj.:

  • języka polskiego
  • matematyki
  • języka obcego nowożytnego
  • jednego przedmiotu do wyboru spośród przedmiotów: biologia, chemia, fizyka, geografia lub historia.

ZOBACZ TEŻ: Co zrobić z dzieckiem w trakcie strajku nauczycieli

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3