Ekologiczna hodowla bydła mięsnego ma być biznesem dla rolników

Józef Lonczak
Ekologiczna hodowla bydła mięsnego na Podkarpaciu powinna przynieść rolnikom wiele korzyści - przekonuje Kazimierz Jaworski, koordynator Grupy Operacyjnej „Spichlerz zdrowia”.
Ekologiczna hodowla bydła mięsnego na Podkarpaciu powinna przynieść rolnikom wiele korzyści - przekonuje Kazimierz Jaworski, koordynator Grupy Operacyjnej „Spichlerz zdrowia”. Józef Lonczak
Udostępnij:
Na Podkarpaciu powstała pierwsza w Polsce Grupa Operacyjna „Spichlerz zdrowia”. To inicjatywa Stowarzyszenia Dolina Strugu, które przekonuje, że hodowla i bydła mięsnego rolnikom się dobrze opłaci.

 

Propozycja Grupa Operacyjna „Spichlerz zdrowia” jest skierowana do wszystkich rolników, którzy chcą zagospodarować leżące odłogiem pola i rozwijać na nich ekologiczną hodowlę bydła mięsnego. Zadaniem grupy jest zorganizowanie na Podkarpaciu kilkuset gospodarstw zajmujących się ekologicznym chowem bydła mięsnego - wyjaśnia Kazimierz Jaworski, koordynator Grupy Operacyjnej „Spichlerz zdrowia”.

 

W ramach tej grupy współpracować ze sobą będą rolnicy, przedsiębiorcy, samorządy i Uniwersytet Rzeszowski.

 

- Mając na uwadze trendy na światowym rynku mięsa wołowego, a zwłaszcza ekologicznego, pomożemy rolnikom w uzyskiwaniu dla ich gospodarstw certyfikatów ekologicznych. Umożliwi to osiągnięcie światowych cen skupu za nasz żywiec. Rolnicy współpracujący z grupą operacyjną będą mieć zawarte wieloletnie umowy kontraktacyjne zapewniające zbyt oraz opłacalne ceny gwarantowane, gdyż z bydła wypasanego na łąkach o dużej bioróżnorodności można uzyskać wołowinę najwyższej jakości - zapewnia Kazimierz Jaworski.

 

Obecnie Grupa Operacyjnej „Spichlerz zdrowia” poszukuje rolników z woj. podkarpackiego dysponujących gruntami o powierzchni powyżej 3 hektarów, którzy są lub mogą być  zainteresowani rozpoczęciem hodowli bydła mięsnego.

 

- Osoby, które zadzwonią pod numer telefonu 661 764 610, otrzymają szczegółowe informacje na temat dofinansowania. Nie warto tracić czasu, bo można dostać nawet 60 tys. zł na jedno małe gospodarstwo liczące od 5 do 20 hektarów, żeby kupić początkowe stado bydła mięsnego do ekologicznej, ekstensywnej hodowli - przekonuje Kazimierz Jaworski.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nowiny 24
Dodaj ogłoszenie