Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Francuska zupa cebulowa z serem (przepisy kulinarne)

al/mat.pras.
Zupa cebulowa.
Zupa cebulowa. MSM Mońki
Podpowiadamy, jak zrobić francuską zupę cebulową z serem.

Składniki na zupę cebulową

10 średniej wielkości cebul
2 średniej wielkości pomidory *
150 g sera żółtego (np. Morski MSM Mońki)
0,5 l białego wytrawnego wina
0,5 l wody
łyżka oleju
łyżka sosu sojowego
łyżeczka koncentratu pomidorowego
6 ząbków czosnku
sól, pieprz, majeranek
Świeże pomidory można zastąpić puszką pomidorów pelati. Wówczas, nie trzeba też dodawać koncentratu.

Przygotowanie zupy

Pokrojoną w grube pióra cebulę podsmażyć na łyżce oleju, a po kilku minutach dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Obrane ze skórki pomidory pokroić w kostkę i wrzucić do cebuli. Całość zalać wodą i winem.

Dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz sos sojowy i dusić do chwili, kiedy cebula zmięknie. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Następnie przełożyć do kokilek, ułożyć na wierzchu plastry sera i zapiekać w piekarniku, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.

Podawać z ciemnym pieczywem lub grzankami czosnkowymi.

Udekorować świeżymi ziołami np. melisą lub natką pietruszki. Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24