Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak nie przytyć w Święta

oprac. Ewa Kurzyńska
Już sam wygląd świątecznego stołu pobudza apetyt.
Już sam wygląd świątecznego stołu pobudza apetyt. Archiwum Pastylka.pl
Przy suto zastawionym, świątecznym stole łatwo o przejedzenie. Warto zapoznać się z najważniejszymi zasadami żywienia, dzięki którym unikniemy nadmiernego przybrania na wadze.

Dietetyk, Katarzyna Mikołajewicz, ekspert serwisu Pastylka.pl przygotowała poradnik z wskazówkami, o których warto pamiętać w świąteczne dni:

- Należy zachować codzienny rytm posiłków. W dalszym ciągu obowiązuje nas 5 posiłków w ciągu dnia (I śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja). W dzień Wigilii, przed kolacją najlepiej zjeść wcześniej 4 lekkie posiłki.

- W dzień świąteczny, przed planowanym obiadem należy spożyć uprzednio lekkie I i II śniadanie. Dzięki temu unikniemy nadmiernie obfitej kolacji.

- Kolację powinniśmy skończyć co najmniej 3 godziny przed pójściem spać. Szczególnie w Wigilię powinniśmy jeść niewiele, by w ciągu następnego dnia zrównoważyć kaloryczność pozostałych, podobnych objętościowo i kalorycznie posiłków.

- Jeśli mamy ochotę zjeść więcej niż zwykle, jedzmy większą porcję na śniadanie. W ciągu dnia mamy szybszą przemianę materii, możemy szybciej spalić dostarczone kalorie.

- Posiłek należy spożywać powoli, delektując się każdym jego kęsem. W ten sposób spożyjemy mniejszą porcję, zdążymy odczuć sytość.

- Danie należy nakładać na mały talerz- będziemy mieć wrażenie, że zjadamy większą porcję.

- Nie zapominajmy o piciu wody. Polecam wypić szklankę wody 15 minut przed świątecznym posiłkiem. Dzięki temu wypełnimy pusty żołądek.

- Wstańmy od stołu z uczuciem niedosytu.
- Ograniczmy się do jednej lampki czerwonego wina.

Jak ,,odchudzić'' świąteczne dania?

W Wigilię przyrządźmy karpia w galarecie.
Wybierajmy chude ryby: pstrąga, dorsza, solę. Pieczmy je w piekarniku bądź przyrządzajmy je na parze.

Zamiast śledzia w oleju serwujmy go w occie winnym, zamiast śledzia w śmietanie połączmy go z sosem jogurtowym.

Pierogi przyrządzajmy z mąki razowej. Wskazane jest wyłącznie gotowanie bez odsmażania. Lepiąc pierogi używajmy jak najmniejszej ilości ciasta. Twórzmy pierogi z cienkich placków/ kółek. Do farszu polecam dodać kminek, który wspomoże pracę naszego układu trawiennego.

Przyrządzajmy bigos bez dodatku tłuszczu/zasmażki, tylko i wyłącznie z kapusty surowej, gotowanej z dodatkiem grzybów.

Przyrządzajmy barszcz czerwony z wywaru warzywnego, nie zabielajmy go śmietaną. Jedzmy bez uszek.

Blachę do pieczenia zamiast smarowania masłem wykładajmy papierem do pieczenia.

Starajmy się, by na stole pojawiło się jak najwięcej surówek z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Wystrzegajmy się sałatek z dodatkiem majonezu.

Przygotowujmy półmiski z prostymi warzywnymi przekąskami np. ogórek kiszony, pomidor pokrojony w ćwiartki, surowa marchewka w słupki, papryka i świeży ogórek w paski. Takie rozwiązanie skutecznie zapełni nasz żołądek. Dodatkowo dla urozmaicenia i poprawy smaku możemy serwować warzywa z dipem na bazie jogurtu z dodatkiem czosnku/ chrzanu i z dodatkiem przypraw ziołowych.

Zamiast słodyczy postawmy na stole półmisek z owocami i orzechami. Jest to świetna alternatywa.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24