9 z 14
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Gołąbki wciąż są mało popularne, co dziwi, bo w polskich...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/ed/3c/62e7a4990177b_o_large.jpg)
fot. GettyImages/Tinieder
Jakie grzyby można zebrać w sierpniu? Po deszczu pojawiły się popularne okazy. Większość znasz, ale niektóre są trujące
Gołąbki
Gołąbki wciąż są mało popularne, co dziwi, bo w polskich lasach jest ich sporo. Nie pachną, ale w smaku można wyczuć orzechowe nuty. Grzyby wyróżniają się kolorem, dojrzałe osobniki mogą mieć fioletowe zabarwienie lub plamki. Wieloletni grzybiarze rozpoznają je także po braku skórki na końcówkach kapelusza. Można je dusić, marynować, smażyć, ale nie zaleca się suszenia ze względu na kruchość i łamliwość.