Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kardamon na piękne ciało. Pokochają go osoby ćwiczące i rekonwalescenci. Spala tłuszcz, wspiera budowę beztłuszczowej masy ciała

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Wideo
od 16 lat
Kardamon to aromatyczna przyprawa, której nowo odkryte właściwości przypadną do gustu osobom aktywnym, jak i tym powracającym do aktywności po chorobie. Wykazano, że związki aktywne kardamonu wspierają szczupłe, zdrowe i młodo wyglądające ciało. Nie tylko nasilają spalanie tłuszczu, ale też apetyt i budowę masy beztłuszczowej. W standardowy sposób chronią też przed postarzającym organizm stanem zapalnym.

Spis treści

Właściwości kardamonu to także wpływ na metabolizm

Kardamon malabarski (Elettaria cardamomum) to popularna przypawa korzenna. Czarne nasiona zamknięte w niewielkich zielonych strączkach mają po rozdrobnieniu ciepły, nieco kwiatowy aromat z nutami eukaliptusa, pieprzu i mięty, a także imbiru, z którym roślina jest spokrewniona.

Kardamon to aromatyczna przyprawa, której trudno nie lubić. Warto wykorzystać tę sympatię do poprawy sylwetki. fxquadro/freepik
Kardamon to aromatyczna przyprawa, której trudno nie lubić. Warto wykorzystać tę sympatię do poprawy sylwetki. fxquadro/freepik

Już wcześniej wykazano właściwości przeciwzapalne kardamonu, natomiast nowe badania sugerują, że może on zmniejszać chroniczny stan zapalny o niskim natężeniu (ang. low-grade inflammation). Procesy te leżą u podstaw rozwoju chorób cywilizacyjnych, jak i przedwczesnego starzenia się.

W pracach, którymi kierował dr Luis Cisneros-Zevallos, profesor Texas A&M College of Agriculture and Life Sciences (TAMU Agrilife) we współpracy z kolegami z Meksyku, potwierdzono szereg korzyści zdrowotnych i dietetycznych związanych z jedzeniem kardamonu. Zdaniem zespołu przyprawa może stanowić zdrowy wybór żywieniowy, który wspiera utrzymanie beztłuszczowej masy ciała i zmniejsza poziom tkanki tłuszczowej.

– Odkryliśmy, że ta niepozorna przyprawa może przyczyniać się do spalania kalorii i utrzymania stałej masy ciała, jednocześnie zwiększając apetyt i ilość konsumowanego jedzenia – powiedział prof. Luis Cisneros-Zevallos.

Jak potwierdzono, związki z kardamonu zmieniają czynność obwodów nerwowych, które regulują lipolizę (rozpad tłuszczu) tkanki zapasowej i oksydacyjne przemiany metaboliczne w mitochondriach komórek wątroby i mięśni szkieletowych, czyli w ich centrach energetycznych. Wyniki badania opublikowano na łamach „International Journal of Molecular Sciences”.

Przyprawa na wzmocnienie apetytu i spalanie tłuszczu

Naukowcy podkreślają, że jedzenie kardamonu wspomaga zarówno apetyt, jak i odchudzanie. Wierzą, że ta nowo odkryta funkcjonalność przyprawy może być wykorzystana na wciąż rosnącym rynku żywności sportowej, a także jako środek dla osób chcących odbudować tkankę mięśniową, np. rekonwalescentów czy tych, którzy tracą ją wskutek naturalnych procesów starzenia się ciała.

– Nasz zespół odkrył wspaniałą możliwość wykorzystania kardamonu jako czynnika poprawiającego zdrowie – powiedział główny autor badań. – Nasiona kardamonu o tej nowej właściwości mogą być wykorzystane w wielu różnych branżach przemysłu, z tym tej sportowej, żywności funkcjonalnej i suplementów diety, by wspierać wytwarzanie zdrowszych produktów spożywczych.

Badania przeprowadzono na zwierzętach, stosując różne dawki nasion kardamonu w zwyczajowej diecie. Zaobserwowano bezpośrednio, że przyprawa nasila apetyt, ale także zwiększa wydatek energetyczny i redukcję tkanki tłuszczowej. Oszacowano także dawkę dla ludzi – to co najmniej 77 mg bioaktywnych związków kardamonu dla osoby dorosłej ważącej ok. 60 kg. Odpowiada to porcji min. 8-10 nasion kardamonu.

Odkrycie to dobra informacja nie tylko dla konsumentów, ale także dla plantatorów z Gwatemali, która jest głównym producentem przyprawy (obok Indii). W państwie Ameryki Środkowej kardamon jest uprawiany w zrównoważony sposób w cieniu lasów tropikalnych przez ponad 350 tysięcy rodzin, stanowiąc niezwykle ważny element jego gospodarki. Konsumpcja pochodzącego stamtąd kardamonu jest więc wsparciem dla „zielonych płuc” Ziemi.

– W program badań prof. Cisneros-Zevallosa odkrywamy fundamenty tego, jak różne produkty uprawne wpływają na zdrowie człowieka – mówi dr Amit Dhingra, kierownik Wydziału Nauk o Ogrodnictwie TAMU Agrilife. – Ta praca bezpośrednio wpasowuje się w ideę zrównoważonego rozwoju, dobrostanu i bezpieczeństwa żywnościowego, na których skupiamy się na naszym wydziale.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Dodaj firmę Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24