Kasza jaglana: właściwości, gotowanie, przepisy. Z czym jeść kaszę jaglaną?

apeZaktualizowano 
Kasza jaglana ma cenne właściwości, znakomicie działa na przeziębienia, a dodatkowo jest pyszna. Jak więc gotować kaszę jaglaną? Z czym ją jeść? Sprawdźcie nasze propozycje na przepisy. Przygotowaliśmy propozycje kaszy jaglanej na słodko i z warzywami.

Kasza jaglana: właściwości. Jakie zawiera składniki?

Kasza jaglana zawiera mnóstwo składników mineralnych. Posiada wiele witamin z grupy B, ale też potas, żelazo, magnez, fosfor, miedź. Właściwości kaszy jaglanej działają wspaniale na nasz organizm. Działa antywirusowo i neutralizuje kwasy żołądkowe. Jest lekkostrawna, a dodatkowo nie zawiera glutenu, dlatego spokojnie mogą ją jeść ci, którzy są uczuleni. Masz katar, kaszel? Jedz kaszę jaglaną! Przyczynia się ona do usuwania nadmiaru śluzu z organizmu. Z czego jest kasza jaglana? To kasza z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego: kasza jaglana nie zawiera glutenu. Wiadomo już, że warto jeść kaszę jaglaną. Jak ją więc przyrządzić?

pixabay.com

Kasza jaglana: gotowanie. Jak i ile ją gotować?

Kasza jaglana jest doskonałym źródłem składników mineralnych, jednak w jedzeniu jej może przeszkodzić nam lekko gorzki smak. Jak gotować kaszę jaglaną, żeby się go pozbyć? Jest kilka sposobów:

  • przed gotowaniem kaszy jaglanej, przelej ją na zmianę zimną i gorącą wodą;
  • namocz kaszę jaglaną na noc z dodatkiem soku z cytryny;
  • mocz kaszę jaglaną godzinę przed gotowaniem

Jak gotować kaszę jaglaną, gdy już pozbędziemy się jej gorzkiego smaku? Jeśli chcesz gotować kaszę jaglana na sypko, należy wziąć pod uwagę proporcje 1:2 ( w tym 1 - objętość kaszy jaglanej, 2 - objętość wody), a więc przykładowo na 1 szklankę kaszy, przygotuj 2 szklanki wody. Jeśli jednak wolisz kleistą kaszę, gotuj ją w proporcjach 1:3 (na 1 szklankę kaszy - 3 szklanki wody). Po zagotowaniu wody, poczekaj aż kasza jaglana wchłonie wodę. Już wiemy, w jakich proporcjach powinna być przygotowana kasza jaglana. Ile gotować? Powinniśmy gotować kaszę jaglaną 15-20 min na małym ogniu.

123rf

Kasza jaglana: przepisy. Sprawdź nasze propozycje!

Już wiemy, że kasza jaglana ma wiele właściwości. Jednak niektórzy z was zapytają: ile kalorii ma kasza jaglana? 1 szklanka gotowanej kaszy jaglanej (ok. 180 g) ma 214 kcal. Mogą więc spokojnie pozwolić sobie na nią będący na diecie. Z czym jeść kaszę jaglaną? Kaszę jaglaną można przygotować na mnóstwo sposobów: na słodko, na słono, na śniadanie, na przekąskę, jako dodatek do ciast. Z czym podawać kaszę jaglaną? Kasza jaglana świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs i sosów. Sprawdź nasze przepisy na kaszę jaglaną!

Kasza jaglana na słodko

Chyba najprostszym sposobem na kaszę jaglaną na słodko jest kasza z owocami i jogurtem. To świetny przepis na sycące i zdrowe śniadanie z kaszy jaglanej.

  1. Kaszę jaglaną ugotuj na mleku (zwierzęcym lub roślinnym: kokosowym, sojowym, ryżowym) albo wodzie.
  2. Kaszę ugotuj na sypko lub tak, żeby była kleista - jak wolisz.
  3. Do ugotowanej kaszy dodaj ulubione owoce (borówki, nektarynki, jabłka), suszone owoce (rodzynki, daktyle).
  4. Kaszę możesz dosłodzić miodem, cukrem lub ksylitolem.
  5. Do kaszy możesz też dodać jogurt.

Smacznego!

Zamiast pokrojonych owoców możesz dodać owocowy mus. Ulubione owoce (np. truskawki) zmiksuj z jogurtem lub mlekiem kokosowym, dodaj miód i polej ugotowaną wcześniej kaszę.

Kasza jaglana z warzywami

Kasza jaglana może stanowić bazę do wspaniałego obiadu lub lunchu. Podajemy najprostszy przepis na kaszę jaglaną z warzywami!

  1. Ugotuj kaszę jaglaną na sypko, na wodzie. Dopraw solą.
  2. Przygotuj warzywa: marchewkę, cukinię, fasolkę szparagową, groszek cukrowy.
  3. Warzywa ugotuj do miękkości, a następnie podsmaż na oliwie z dodatkiem soli, pieprzu, pół łyżeczki słodkiej papryki, szczypty papryki chili, szczypty kurkumy.
  4. Warzywa wymieszaj z kaszą jaglaną.

Gotowe!
Jedz na ciepło lub zimno.

Gołąbki z kaszy jaglanej - podaje Stowarzyszenie „Bieliny – Wieś nad Sanem”

Krzysztof Kapica

Składniki:

  • 2 główki kapusty włoskiej,
  • 1 kg kaszy jaglanej,
  • 1 kg pieczarek,
  • 2 średnie pory,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 mały seler,
  • sól, pieprz,
  • vegeta, olej,
  • oliwa.

Wykonanie:Zagotować 8 szklanek wody na kaszę. Do dużego garnka (tak aby zmieściła się główka kapusty) wlać wodę, dodać łyżkę soli.Kaszę wsypać na duże sito o drobnych oczkach i opłukać w zimnej wodzie, a następnie przelać wrzątkiem, aby nie była gorzka. Do gotującej się wody dodać 1 łyżkę soli i 2 łyżki oleju. Wrzucić kaszę. Mieszać bardzo delikatnie, aby nie przywarła do dna. Przykryć. Kaszę gotować 15-18 minut. Po upływie około 18 minut od wsypania kaszy jaglanej do wrzątku wyłączyć gaz, a kaszę zostawić pod przykryciem na 5 minut. Potem ściągnąć pokrywę, by odparował nadmiar wody. Wyciąć głąb kapusty i odcinać pojedyncze liście. Wrzucić je do wrzątku i gotować kilka minut. Gdy są miękkie, ale nie rozgotowane, wyjąć. Przygotować warzywa. Por pokroić w półksiężyce, pieczarki w plastry, a pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelnię nalać olej lub oliwę, wrzucić wszystkie warzywa oprócz pieczarek, które trzeba dusić na innej patelni. Kaszę, pieczarki i warzywa odstawić, by wystygły, po czym wymieszać je z sobą. Warzywno-pieczarkowy farsz przyprawić vegetą, solą i pieprzem. Zawijać gołąbki. Układać je w naczyniu żaroodpornym wyłożonymi liśćmi kapusty. Piec około 20 minut. Podawać z sosem grzybowym.

polecane: Flesz - e-papieros zagraża zdrowiu

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3