Kasza jaglana: właściwości. Jakie zawiera składniki?
Kasza jaglana zawiera mnóstwo składników mineralnych. Posiada wiele witamin z grupy B, ale też potas, żelazo, magnez, fosfor, miedź. Właściwości kaszy jaglanej działają wspaniale na nasz organizm. Działa antywirusowo i neutralizuje kwasy żołądkowe. Jest lekkostrawna, a dodatkowo nie zawiera glutenu, dlatego spokojnie mogą ją jeść ci, którzy są uczuleni. Masz katar, kaszel? Jedz kaszę jaglaną! Przyczynia się ona do usuwania nadmiaru śluzu z organizmu. Z czego jest kasza jaglana? To kasza z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego: kasza jaglana nie zawiera glutenu. Wiadomo już, że warto jeść kaszę jaglaną. Jak ją więc przyrządzić?
Kasza jaglana: gotowanie. Jak i ile ją gotować?
Kasza jaglana jest doskonałym źródłem składników mineralnych, jednak w jedzeniu jej może przeszkodzić nam lekko gorzki smak. Jak gotować kaszę jaglaną, żeby się go pozbyć? Jest kilka sposobów:
- przed gotowaniem kaszy jaglanej, przelej ją na zmianę zimną i gorącą wodą;
- namocz kaszę jaglaną na noc z dodatkiem soku z cytryny;
- mocz kaszę jaglaną godzinę przed gotowaniem
Jak gotować kaszę jaglaną, gdy już pozbędziemy się jej gorzkiego smaku? Jeśli chcesz gotować kaszę jaglana na sypko, należy wziąć pod uwagę proporcje 1:2 ( w tym 1 - objętość kaszy jaglanej, 2 - objętość wody), a więc przykładowo na 1 szklankę kaszy, przygotuj 2 szklanki wody. Jeśli jednak wolisz kleistą kaszę, gotuj ją w proporcjach 1:3 (na 1 szklankę kaszy - 3 szklanki wody). Po zagotowaniu wody, poczekaj aż kasza jaglana wchłonie wodę. Już wiemy, w jakich proporcjach powinna być przygotowana kasza jaglana. Ile gotować? Powinniśmy gotować kaszę jaglaną 15-20 min na małym ogniu.
Kasza jaglana: przepisy. Sprawdź nasze propozycje!
Już wiemy, że kasza jaglana ma wiele właściwości. Jednak niektórzy z was zapytają: ile kalorii ma kasza jaglana? 1 szklanka gotowanej kaszy jaglanej (ok. 180 g) ma 214 kcal. Mogą więc spokojnie pozwolić sobie na nią będący na diecie. Z czym jeść kaszę jaglaną? Kaszę jaglaną można przygotować na mnóstwo sposobów: na słodko, na słono, na śniadanie, na przekąskę, jako dodatek do ciast. Z czym podawać kaszę jaglaną? Kasza jaglana świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs i sosów. Sprawdź nasze przepisy na kaszę jaglaną!
Kasza jaglana na słodko
Chyba najprostszym sposobem na kaszę jaglaną na słodko jest kasza z owocami i jogurtem. To świetny przepis na sycące i zdrowe śniadanie z kaszy jaglanej.
- Kaszę jaglaną ugotuj na mleku (zwierzęcym lub roślinnym: kokosowym, sojowym, ryżowym) albo wodzie.
- Kaszę ugotuj na sypko lub tak, żeby była kleista - jak wolisz.
- Do ugotowanej kaszy dodaj ulubione owoce (borówki, nektarynki, jabłka), suszone owoce (rodzynki, daktyle).
- Kaszę możesz dosłodzić miodem, cukrem lub ksylitolem.
- Do kaszy możesz też dodać jogurt.
Smacznego!
Zamiast pokrojonych owoców możesz dodać owocowy mus. Ulubione owoce (np. truskawki) zmiksuj z jogurtem lub mlekiem kokosowym, dodaj miód i polej ugotowaną wcześniej kaszę.
Kasza jaglana z warzywami
Kasza jaglana może stanowić bazę do wspaniałego obiadu lub lunchu. Podajemy najprostszy przepis na kaszę jaglaną z warzywami!
- Ugotuj kaszę jaglaną na sypko, na wodzie. Dopraw solą.
- Przygotuj warzywa: marchewkę, cukinię, fasolkę szparagową, groszek cukrowy.
- Warzywa ugotuj do miękkości, a następnie podsmaż na oliwie z dodatkiem soli, pieprzu, pół łyżeczki słodkiej papryki, szczypty papryki chili, szczypty kurkumy.
- Warzywa wymieszaj z kaszą jaglaną.
Gotowe!
Jedz na ciepło lub zimno.
Gołąbki z kaszy jaglanej - podaje Stowarzyszenie „Bieliny – Wieś nad Sanem”
Składniki:
- 2 główki kapusty włoskiej,
- 1 kg kaszy jaglanej,
- 1 kg pieczarek,
- 2 średnie pory,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 mały seler,
- sól, pieprz,
- vegeta, olej,
- oliwa.
Wykonanie:Zagotować 8 szklanek wody na kaszę. Do dużego garnka (tak aby zmieściła się główka kapusty) wlać wodę, dodać łyżkę soli.Kaszę wsypać na duże sito o drobnych oczkach i opłukać w zimnej wodzie, a następnie przelać wrzątkiem, aby nie była gorzka. Do gotującej się wody dodać 1 łyżkę soli i 2 łyżki oleju. Wrzucić kaszę. Mieszać bardzo delikatnie, aby nie przywarła do dna. Przykryć. Kaszę gotować 15-18 minut. Po upływie około 18 minut od wsypania kaszy jaglanej do wrzątku wyłączyć gaz, a kaszę zostawić pod przykryciem na 5 minut. Potem ściągnąć pokrywę, by odparował nadmiar wody. Wyciąć głąb kapusty i odcinać pojedyncze liście. Wrzucić je do wrzątku i gotować kilka minut. Gdy są miękkie, ale nie rozgotowane, wyjąć. Przygotować warzywa. Por pokroić w półksiężyce, pieczarki w plastry, a pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelnię nalać olej lub oliwę, wrzucić wszystkie warzywa oprócz pieczarek, które trzeba dusić na innej patelni. Kaszę, pieczarki i warzywa odstawić, by wystygły, po czym wymieszać je z sobą. Warzywno-pieczarkowy farsz przyprawić vegetą, solą i pieprzem. Zawijać gołąbki. Układać je w naczyniu żaroodpornym wyłożonymi liśćmi kapusty. Piec około 20 minut. Podawać z sosem grzybowym.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- To on stworzył Dagmarę Kaźmierską. Dziś nie chce się do niej przyznać
- Znamy prawdę o stanie zdrowia Santor. Piosenkarka pokazała się publicznie po operacji
- Ludzie zachwycają się bratową teścia Kondrata. Piszą jej, że ma niezwykłą urodę
- Niewielu wie, że jest wnukiem Wodeckiego. Leo Stubbs już raz próbował sił w rozrywce