Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kiełbasianka tradycyjna z Górna to smaczny, wieprzowy farsz w słoiku

red
archiwum
Zakład Mięsny SMAK-GÓRNO Sp. zo.o. z Górna tym razem zgłosił do konkursu NDP 2015 rarytas pod nazwą „Kiełbasianka tradycyjna z Górna”.

>>ZAGŁOSUJ<<

W wiejskiej kuchni przez wieki nie było lodówki, a przechowywanie mięsa było kłopotliwe. W l połowie XX wieku zaczęto zapiekać mięsne wyroby w szczelnie zamkniętych słojach Wecka. Produkty takie przechowywano nawet wiele miesięcy. Tak powstała kiełbasianka – mięsny, wieprzowy farsz, doprawiony solą, czosnkiem, pieprzem i zapieczony w zamkniętym słoiku. Na jego obrzeżach widać tłuszcz i galaretkę. Wsad mięsny (ma kolor szary) łatwo daje się kroić nożem. Po otwarciu słoika kiełbasianka zaskakuje niepowtarzalnym zapachem i smakiem. ZM Smak Górno produkuje kiełbasiankę w oparciu o tradycyjną podkarpacką recepturę bez konserwantów i sztucznych dodatków. W 2007 r. tę kiełbasiankę wpisano na listę wyrobów tradycyjnych. Dziś kiełbasianka gości nie tylko na kromce chleba, ale można nią wzbogacać smak bigosu, gołąbków, krokietów, łazanek, kapuśniaczków. Sprawdza się też jako dodatek do nowszych i pysznych potraw i przekąsek jak risotto, pomidorowa lasagne czy zapiekanka.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24