W wiejskiej kuchni przez wieki nie było lodówki, a przechowywanie mięsa było kłopotliwe. W l połowie XX wieku zaczęto zapiekać mięsne wyroby w szczelnie zamkniętych słojach Wecka. Produkty takie przechowywano nawet wiele miesięcy. Tak powstała kiełbasianka – mięsny, wieprzowy farsz, doprawiony solą, czosnkiem, pieprzem i zapieczony w zamkniętym słoiku. Na jego obrzeżach widać tłuszcz i galaretkę. Wsad mięsny (ma kolor szary) łatwo daje się kroić nożem. Po otwarciu słoika kiełbasianka zaskakuje niepowtarzalnym zapachem i smakiem. ZM Smak Górno produkuje kiełbasiankę w oparciu o tradycyjną podkarpacką recepturę bez konserwantów i sztucznych dodatków. W 2007 r. tę kiełbasiankę wpisano na listę wyrobów tradycyjnych. Dziś kiełbasianka gości nie tylko na kromce chleba, ale można nią wzbogacać smak bigosu, gołąbków, krokietów, łazanek, kapuśniaczków. Sprawdza się też jako dodatek do nowszych i pysznych potraw i przekąsek jak risotto, pomidorowa lasagne czy zapiekanka.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Nagłe wieści o Janinie i Tadeuszu z "Sanatorium miłości"! Znamy sensacyjne szczegóły
- "Nasz Nowy Dom" czekają spore zmiany! Romanowska nie pomoże już biednym rodzinom
- Tak córka Marty Kaczyńskiej radzi sobie w Korei. Niesamowite, jak się zmieniła [FOTO]
- Prześledziliśmy przemianę włosów Majdana. Było ściernisko, a dziś jest San Francisco