Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Konserwy i smalec trafiły do poszkodowanych przez powódź mieszkańców powiatu przemyskiego

Norbert Ziętal
Norbert Ziętal
Siedem ton konserw mięsnych oraz sześć i pół tony smalcu trafiło do najbardziej poszkodowanych przez powodzie mieszkańców powiatu przemyskiego.

Stało się tak dzięki inicjatywie starosty przemyskiego Jana Pączka. Z wnioskiem w tej sprawie zwrócił się do wicepremiera i ministra gospodarki Waldemara Pawlaka. Konserwy i smalec zostały przekazane z zapasów warszawskiej Agencji Rezerw Materiałowych.

Żywność została przewieziona do Przemyskiego Centrum Dystrybucji Mięsa i Wędlin. Stamtąd trafiła do poszczególnych miejscowości. Najwięcej do mieszkańców z gmin Fredropol, Bircza, Dubiecko. Ponadto do gmin Krasiczyn i Przemyśl. Pomoc w dowozie żywności potrzebującym zapewniły m.in. gminne ośrodki pomocy społecznej, proboszczowie parafii, członkowie Ochotniczych Straży Pożarnych.

- Za sprawne przeprowadzenie akcji słowa podziękowania należą się wicepremierowi Pawlakowi, dyrekcji i pracownikom Agencji Rezerw Materiałowych. Państwu Danucie i Wojciechowi Szczepanikom, właścicielom Przemyskiego Centrum Dystrybucji Mięsa, za udostępnienie magazynu i chłodni oraz firmie Sokołów Logistic z Jarosławia za usługi transportowe - mówi starosta Pączek.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24