Książka Uczta małego alergika. 80 przepisów autorstwa Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr

Opr. Ula Sobol
"Uczta małego alergika" Katarzyna Błażejewska-Stuhr, wyd. Zwierciadło, Warszawa 2019
"Uczta małego alergika" Katarzyna Błażejewska-Stuhr, wyd. Zwierciadło, Warszawa 2019 wyd. Zwierciadło
"Uczta małego alergika" Katarzyna Błażejewska-Stuhr, wyd. Zwierciadło, Warszawa 2019. W książce znajdziesz mnóstwo inspirujących przepisów m.in. na mleko migdałowe, bezę bez jajek, wegański majonez, pastę z pieczonej dyni, kotlety z boczniaków czy szaszłyki z cukini.

Alergie dotykają coraz więcej dzieci, a z roku na rok liczba ta lawinowo wzrasta. Rodzice coraz częściej zmuszeni są do modyfikowania diety swoich maluchów ze względu na alergie lub pokarmowe nietolerancje. Nie jest to zadanie łatwe – wyeliminować część składników i zachować pyszny smak.

Katarzyna Błażejewska-Stuhr obala mit, że posiłki dla alergików nie mogą być smaczne. Podaje zalecenia dietetyczne oraz podpowiada, w czym występują najpopularniejsze alergeny i jak je zastępować. W "Uczcie małego alergika" znajdziesz m.in. przepisy na typowe posiłki zmodyfikowane pod kątem alergików (lody bez użycia jajek oraz pizza czy makaron bez glutenu) i wegańskie zamienniki nabiału (ser żółty, ser biały, jogurt).

Mnóstwo inspirujących pomysłów dla dzieci i rodziców na zdrowe i pyszne jedzenie!

W książce "Uczta małego alergika" zawarte są m.in.:

  • przepisy na pyszne śniadania, obiady i kolacje
  • informacje o tym, się jakie są przyczyny alergii i metody ich leczenia
  • praktyczne wytyczne jak rozpoznawać objawy alergii

W książce znajdziemy przepisy na:

  • chleb bezglutynowy,
  • mleko ryżowe,
  • pieczony czonek,
  • pastę z zielonego groszku,
  • hummus,
  • barszcz ukraiński,
  • kotlety ziemniaczane,
  • marchewkę z soczewicą,
  • zupę gruszkową,
  • sushi,
  • sałatkę makaronową.

O autorze książki "Uczta mełego alergika"

Katarzyna Błażejewska to absolwentka dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym oraz psychodietetyki Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej. Wyznaje zasadę, że można jeść niemal wszystko, ważne są proporcje. W proponowanych dietach, jak również w edukacji pacjentów kładzie nacisk na produkty sezonowe, regionalne i – co niesłychanie ważne - naturalne.

Uczniowie wracają do szkół w systemie hybrydowym

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie