Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ryby morskie są znakomitym źródłem jodu, a warzywa krzyżowe...
fot. margouillat/123rf

Łączenie tych produktów może ci zaszkodzić. Którym potrawom ze sobą nie po drodze? Oto fakty i mity związane z łączeniem składników

FAKT: Nie powinno łączyć się ryb morskich z surowymi warzywami krzyżowymi

Ryby morskie są znakomitym źródłem jodu, a warzywa krzyżowe (kalafior, brokuł, karczoch) zawierają składniki antyodżywcze – goitrogeny. Związki te zmniejszają wchłanianie jodu w przewodzie pokarmowym.

Należy dodać, że ilość goitrogenów można zmniejszyć gotując warzywa bez przykrywki.

Zobacz również

Mirosława Kutnik przewodniczącą Rady Miejskiej w Chodzieży

Mirosława Kutnik przewodniczącą Rady Miejskiej w Chodzieży

Cięcie blach na kolejny prom dla norweskiego armatora

Cięcie blach na kolejny prom dla norweskiego armatora

Polecamy

Nie przesadzaj z przesadzaniem! Te kwiaty, krzewy i drzewa nie lubią przeprowadzek

Nie przesadzaj z przesadzaniem! Te kwiaty, krzewy i drzewa nie lubią przeprowadzek

Twoje zęby są żółte? Prawdopodobnie popełniasz te 2 błędy

Twoje zęby są żółte? Prawdopodobnie popełniasz te 2 błędy

Warto dorobić, żeby mieć dodatkową emeryturę?

Warto dorobić, żeby mieć dodatkową emeryturę?