Składniki na marynowana paprykę:
4 kg różnokolorowej papryki,
ziele angielskie,
oliwa,
liść laurowy i pieprz ziarnisty.
Zalewa:
6 szklanek wody,
1 szkl. octu 10-proc.,
2 szklanki cukru i 2 łyżki soli.
Wykonanie:
Paprykę dokładnie umyć, obrać z gniazd nasiennych i pokroić w słupki. Staranie umyć słoiki 0,5-litrowe. Umytą i pokrojoną paprykę powkładać do słoików.
Do słoików powrzucać po jednym ziarnku ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego oraz po kawałku liścia laurowego.
Z podanych składników zagotować zalewę i trzymać na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut.
Gorącą zalewą zalać słoiki z papryką. Na wierzch każdego słoiczka wlać niedużą łyżeczkę oliwy.
Zakręcić dokładnie słoiki. Pasteryzować 25 minut.
Życzę smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Niewielu wie, że jest wnukiem Wodeckiego. Leo Stubbs już raz próbował sił w rozrywce
- Lodzia z "Rancza" bardzo się zmieniła. Na nowych zdjęciach trudno ją rozpoznać
- Tak dziś wygląda syn Olejnik. Jerzy Wasowski wyrósł na przystojnego mężczyznę
- Szok, w jakim stroju paradowała 16-letnia Viki Gabor! Ludzie pytają, gdzie są rodzice