Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Marynowana papryka (domowe przetwory)

al/Ula Sobol
Papryka wykonana przez panią Anetę.
Papryka wykonana przez panią Anetę. Autorka przepisu
- Paprykę marynuje do różnych celów pasuje do sałatek, jak i na kanapkę - zapewnia Aneta z Rakszawy.

Składniki na marynowana paprykę:

4 kg różnokolorowej papryki,
ziele angielskie,
oliwa,
liść laurowy i pieprz ziarnisty.

Zalewa:

6 szklanek wody,
1 szkl. octu 10-proc.,
2 szklanki cukru i 2 łyżki soli.

Wykonanie:

Paprykę dokładnie umyć, obrać z gniazd nasiennych i pokroić w słupki. Staranie umyć słoiki 0,5-litrowe. Umytą i pokrojoną paprykę powkładać do słoików.

Do słoików powrzucać po jednym ziarnku ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego oraz po kawałku liścia laurowego.

Z podanych składników zagotować zalewę i trzymać na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut.

Gorącą zalewą zalać słoiki z papryką. Na wierzch każdego słoiczka wlać niedużą łyżeczkę oliwy.

Zakręcić dokładnie słoiki. Pasteryzować 25 minut.

Życzę smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24