Muffinki w prezencie na święta
Zbliżają się święta Bożego Narodzenia. By uczcić szczodrość św. Mikołaja, warto sprezentować sobie lub bliskim drobny upominek. Bardzo dobrym pomysłem są domowe słodkości.
Proponujemy przygotować mikołajkowe muffinki. To pyszne czekoladowe babeczki udekorowane kremem maślanym na kształt czapeczki św. Mikołaja. Dodatkowo muffinki możemy ozdobić gotowymi, jadalnymi ozdobami. W sklepach można obecnie znaleźć wiele gotowych, czekoladowych, świątecznych ozdób, m.in. w kształcie gwiazdek, śnieżynek, św. Mikołaja, bałwanka czy renifera.
Krem maślany, zwany także lukrem maślanym, to klasyczny i podstawowy krem przygotowywany do dekoracji tortów i babeczek. Robi się go bardzo prosto, jest stabilny, utrzymuje kształt i może być długo przechowywany. Jest bardzo słodki.
Prosty przepis na mikołajkowe muffinki

(ok. 15 muffinek, czas przygotowania 10 min,
pieczenie: 20 min, dekorowanie: 10 min)
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 75 g masła
- 200 ml mleka
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- krem maślany: 200 g masła, 150 g cukru pudru, 3 łyżki soku z cytryny, czerwony barwnik spożywczy
Jak przygotować mikołajkowe muffinki:
Przygotowanie:
W rondelku rozpuść masło i przestudź.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, sodę oczyszczoną, kakao, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj.
W drugiej misce wymieszaj jajko, jogurt mleko i masło.
Do sypkich składników z dużej miski dodaj płynne i wymieszaj szybko łyżką.
Nasza rada: ciasta na muffinki nie musisz mieszać bardzo dokładnie, dzięki temu będą lżejsze.
Foremki na muffinki wypełnij do 2/3 wysokości. Piecz w 180 stopniach ok 20 min.
Jak przygotować podstawowy krem maślany do babeczek:
- Miękkie masło (w temperaturze pokojowej) zmiksuj z cukrem pudrem przez ok 5 min.
Nasza rada: przed dodaniem cukru pudru do masła przesiej go, by nie miał żadnych grudek. - Kiedy krem stanie się puszysty, dodaj do niego sok z cytryny. Gotowe!
Dekorowanie mikołajkowych muffinek
- Do rękawa cukierniczego odłóż ok. 3 łyżki kremu maślanego. Do pozostałej masy dodaj kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego.
Nasza rada: do zabarwienia kremu możesz użyć także zagęszczonego soku z malin, żurawiny lub wiśni. Krem zyska czerwony kolor, a do tego ciekawy smak. - Przełóż krem do drugiego rękawa cukierniczego. Możesz użyć także papieru do pieczenia zwiniętego w rulon lub woreczka na (napełnij woreczek i odetnij róg).
- Zacznij od kolorowej masy. Dekoruj muffinkę na wzór czapeczki.
- Następnie dodaj ozdoby z białego kremu.
- Na koniec możesz dodać gotową dekorację z czekolady, w kształcie św. Mikołaja.
Jeśli jesteś na diecie, lub nie przepadasz za słodkościami, warto udekorować muffinki kremem z mascarpone i bitej śmietany. Wystarczy 150 g śmietany 30 proc. ubić z 2 łyżkami cukru pudru i dodać 250 g serka mascarpone.
Mikołajkowe muffinki gotowe. Smacznego!
Zobacz w galerii, jak przygotować muffiny krok po kroku
Mikołajkowe muffinki, prosty przepis na słodki przysmak. Zob...
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
- Prosty przepis na bezglutenowe placki kukurydziane. Pomysł na pyszne śniadanie
- Drożdżowe bułeczki cynamonowe to pomysł na weekendowe śniadanie. Najlepszy przepis
- Zdrowa zupa krem z pieczonych buraków. Jest pyszna i pożywna. Zobacz przepis
- Dodaj ten składnik do piernika, a efekt cię zadziwi
- To pyszne ciasto przygotujesz w 10 minut! Sprawdź nasz przepis
- Domowy rosół rozgrzewa i wzmacnia odporność. Oto przepis na pyszny bulion
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Sytuacja cenowa w branży mięsnej w Polsce