Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Miodownik. To ciasto wymaga nieco pracy, ale uwierzcie nam, że warto!

Ula Sobol
Miodownik
Miodownik Materiały z gminy Dydnia
Przepis na miodownik podaje Koło Gospodyń Wiejskich w Krzywem (gm. Dydnia, powiat brzozowski).

Składniki:

  • 60 dag mąki,
  • 1 kostka margaryny,
  • 15 dag cukru,
  • 2 całe jaja,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 4 łyżki miodu płynnego.

Wykonanie:

Zagnieść wszystko na ciasto i podzielić na trzy części. Rozwałkować i upiec trzy placki w temp. 180-200 stopni C (jeden placek przez ok. 20-30 minut).

Masa:

Ugotować budyń z 0,5 l mleka, cukru waniliowego i 5 łyżek kaszy manny (kaszę rozmieszać wcześniej w pół szklanki mleka
odlanego z podanej porcji). Budyń wystudzić. Kostkę masła utrzeć z 6 łyżkami cukru pudru, a potem dodawać po 1 łyżce budyniu i ucierać na jednolitą masę. Przełożyć placki masą. Wierzch polać ostudzoną polewą zrobioną z pół kostki margaryny, pół szkl. cukru pudru, 3 łyżek kakao i 3 łyżek wody (wszystko razem zagotowane). Placek najlepszy jest po trzech dniach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24