Miody są dobre na wszystko. Sprawdź, który uleczy zgagę, który uspokoi i zadziała przeciwgorączkowo
Gryczany koi nerwy
„Gdy wątroba ci dokucza, pamięć słabnie, życie wzburza, miód gryczany serce wzmoże, a glikogen ci pomoże” – tak brzmi porzekadło. Ciemnoherbaciany miodek jest dobry, kiedy dopadną nas schorzenia układu krążenia na tle miażdżycowym i nadciśnieniowym. Zawartość magnezu czyni go pomocnym przy kuracji nowotworowej. Zalecany także dla nerwusów. Pomocny przy zapaleniu opłucnej i leczeniu jaskry. Żeby pszczoły zebrały kilogram miodu gryczanego muszą oblecieć 8 milionów kwiatów.
Stosowany jest przy niedoborze żelaza, po utracie krwi, w stanach rekonwalescencji po leczeniu szpitalnym. Pomocny jest w stanach wyczerpania nerwowego. Dobrze działa przy zapaleniu nerek. Przydatny jest w schorzeniach wątroby, przy osłabieniu wzroku, słuchu i pamięci.