Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nie rzucajmy się na ciasta bardzo kolorowane

al/Ula Sobol
Radosław Rak, cukiernik z Rzeszowa
Radosław Rak, cukiernik z Rzeszowa Krystyna Baranowska
O tym, jakie ciasta i pączki są najsmaczniejsze rozmawiamy z Radosławem Rakiem, właścicielem Cukierni Rak z Rzeszowa.

Po czym poznać dobre ciasto?

Dobre ciasto możemy poznać po zapachu i wyglądzie. Klienci kupują oczami. Ciasto tortowe, torciki i ciasteczka powinny być ładnie udekorowane. Natomiast ciasta drożdżowe muszą być wyrośnięte. W sezonie letnim klienci bardziej są zainteresowani ciastami, które są udekorowane sezonowymi owocami.

Czyli kolorowe ciasta cieszą się większym zainteresowaniem?

Oczywiście, że tak. Jednak jeśli ciasto jest bardzo kolorowe, to znaczy, że zawiera substancje sztuczne. Osobiście polecam, aby nasz wybór padał raczej na ciasta bardziej stonowane w barwach.

A jak kupować pączki?

Pączek powinien być dobrze wyrośnięty; ważne jest, aby jego glazura nie odpadała ani nie kruszyła się. Jeśli lukier odpada, to znaczy, że pączek nie jest świeży, a najlepsze są właśnie świeże. Tymczasem klientom coraz częściej serwowane są także pączki wcześniej mrożone.

W dzisiejszych czasach trudno o "niepodrasowane" chemią wyroby, np. trudno jest kupić dobrą kremówkę. Dlaczego?
Wcześniej kremówki robione były z mleka i mąki ziemniaczanej, a dzisiaj mamy gotową masę, do której tylko dolewamy mleko. Te prawdziwe są robione starą metodą. Takie właśnie kremówki nasza cukiernia serwuje gościom.

Czy możemy mrozić ciasta?

Oczywiście, że tak, chociaż polecam świeże wypieki. Jeśli już, to lepiej zamrozić owoce, aby potem z nich zrobić ciasto. Zamrażając ciasta, musimy pamiętać o szczelnym zamknięciu opakowania. Polecam mroźnię szokową, w której temperatuta sięga -70 stopni C. Ciasto zamarza tam w 5 minut. Jeśli wkładamy je do zamrażalnika w lodówce, ważne jest, aby ciasto nie sąsiadowało bezpośrednio z mięsem lub rybą.

A rozmrażanie?

Wyjmujemy ciasto do chłodnego pomieszczenia lub chłodni (temperatura 4-5 stopni C) i tam ciasto dochodzi do siebie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24