Curry pomidorowe z dorszem i ciecierzycą
Składniki:
200 g filetów dorsza (bez skóry np. polędwiczka)
1/3 szklanki ciecierzycy (ugotowanej lub odsączonej z puszki)
1 łyżka oleju roślinnego
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili (usunięty miąższ i nasiona)
po 1 łyżeczce mielonego kuminu i kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
1/2 łyżeczki garam masali (można pominąć jeśli nie mamy)
1 szklanka bulionu warzywnego
400 g (1 puszka) krojonych pomidorów
100 ml mleka kokosowego lub 3 łyżki śmietanki 18% z kartonika (do zup i sosów)
świeża kolendra lub natka
Sposób przygotowania:
W garnku z nieprzywierającym dnem rozgrzać olej. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć przez ok. 5 minut na małym ogniu aż się zeszkli. Pod koniec dodać starty czosnek.
Dodać pokrojoną papryczkę chili, kmin, kolendrę i kurkumę i chwilę podsmażyć.
Wlać bulion, pomidory oraz odcedzoną ciecierzycę i zagotować na większym ogniu. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez ok. 7 - 10 minut aż sos zgęstnieje.
Dorsza pokroić w kostkę i włożyć w sos. Wymieszać i gotować na małym ogniu bez przykrycia przez około 4 minuty.
Odstawić z ognia, mieszając dodać stopniowo śmietankę lub mleko kokosowe. Posypać kolendrą lub posiekaną natką.