Za dużo soli, tłuszczu, za mało białka. Pacjenci są źle odżywiani. Takie są wyniki kontroli NIK, przeprowadzonej m.in. w dwóch szpitalach na Podkarpaciu.
Kontrolerzy wytykają, że pacjentom skąpi się warzyw, owoców i nabiału. Jednym słowem chorzy jedzą za tłusto i słono. W mieleckim szpitalu zawartość soli w posiłkach miała być przekroczona pięciokrotnie. Jak to może odbić się na zdrowiu pacjentów?
Każdy, kto ma problemy z cholesterolem, ciśnieniem, albo miażdżycą wie, że sól i tłuszcz to zabójstwo dla organizmu. Wiedzieć to tym bardziej powinni dyrektorzy szpitali i dietetycy, którzy układają szpitalne menu. NIK wytyka te błędy i dobrze. Ale ocenę ogólną wystawia zadowalającą. Dyrektorzy stwierdzają więc, że skoro jest zadowalająco, to znaczy nie jest źle. Po prostu zdarzyły im się drobne "michałki".
Pacjent nie powinien się obawiać. A że dostanie przesoloną zupę, która podniesie mu ciśnienie, to żaden problem. Jest przecież w szpitalu pod opieką fachowców.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Mamy projekt idealnej sukni ślubnej dla Romanowskiej. W tej kreacji skradnie show!
- Czy to Edzia z "Królowych życia" pomogła w obnażeniu Dagmary? Jest jeden szczegół
- Jak mieszka Paulina Sykut-Jeżyna? Ma balkon o powierzchni nowej kawalerki [ZDJĘCIA]
- Popek na tronie z pustaków. Tak żyje po odejściu z "Pytania na Śniadanie" [ZDJĘCIA]