Przepis z książki Anny Starmach: Minifrittaty z brokułami
Przepis z książki Anny Starmach: Minifrittaty z brokułami
Składniki (na 10-12 sztuk):
0,5 brokułu, 5 jajek, 70 g żółtego sera, masło do wysmarowania foremek, sól, pieprz.
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 st. C. Brokuł podziel na bardzo małe różyczki, wrzuć je do garnka z gotującą się osoloną wodą i blanszuj przez 3 minuty. Następnie odcedź i przelej zimną wodą.
Jajka roztrzep widelcem, dodaj do nich sól i pieprz.
Małe silikonowe foremki na muffinki wysmaruj odrobiną masła. Na dnie każdej foremki połóż różyczkę brokułu, oprósz odrobiną startego żółtego sera, całość zalej masą jajeczną, pamiętając, by nie wypełniać foremek do końca, bo frittaty lekko urosną. Na wierzch dodaj jeszcze odrobinę sera. Frittaty zapiekaj ok. 15 minut.
"Książkę tę pisałam przez wiele tygodni (...), podczas których nie wychodziłam z kuchni: gotowałam, piekłam, eksperymentowałam. I oto masz przed sobą efekty mojej pracy - kolejną porcję siedemdziesięciu przepisów. Oddaję ją w twoje ręce, wierząc, że przygotowując te dania, będziesz miał taką samą frajdę jak ja.", pisze we wstępie do książki "Pyszne 25" Anna Starmach, która należy do ulubionych przez publiczność osób, gotujących na szklanym ekranie.
Dzieło dla smakoszy wydane jest w przyjaznym formacie, a solidne kartki zniosą przewracanie rękami pobrudzonymi mąką. Jest tu siedemdziesiąt przepisów opatrzonych zdjęciami. Podzielono je na dwie kategorie: "Na słono" i "Na słodko", przy czym ta pierwsza część jest obszerniejsza. Na końcu znajdziemy jeszcze "Niezbędnik", z którego dowiemy się m.in., jak obrać pomidory ze skórki, jak zamarynować oliwki czy ugotować jajko w koszulce.
[obrazek2] "Pyszne 25. Nowa porcja przepisów", Anna Starmach. (fot. Wydawnictwo Znak Litera Nova 2014)Przepisy, zgodnie z obietnica autorki, są łatwe do wykonania i niezbyt pracochłonne. Nie da się jednak ukryć, że nie każdy z nich da się przygotować w owe symboliczne 25 minut. Chyba, że ktoś jest wytrawnym kucharzem, wszystkie składniki ma już na stole, a palniki i piekarnik rozgrzane są do właściwej temperatury.
Każdą recepturę Anna Starmach opatrzyła wstępem zarazem kolejną porcją kulinarnych podpowiedzi. Łykniemy przy okazji co nieco filozofii smakosza.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Niewielu wie, że jest wnukiem Wodeckiego. Leo Stubbs już raz próbował sił w rozrywce
- Lodzia z "Rancza" bardzo się zmieniła. Na nowych zdjęciach trudno ją rozpoznać
- Tak dziś wygląda syn Olejnik. Jerzy Wasowski wyrósł na przystojnego mężczyznę
- Szok, w jakim stroju paradowała 16-letnia Viki Gabor! Ludzie pytają, gdzie są rodzice