Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pasztet z fasoli. Świetnie smakuje z sosami i surówkami

Ula Sobol
Pasztet z fasoli
Pasztet z fasoli Krystyna Baranowska
Przepis na pasztet z fasoli zdradza KGW „Komorowianki” Komorów (gm. Majdan Królewski, powiat kolbuszowski).

Składniki:
70 dag fasoli jaśka,
10 dag suszonych grzybów (ewentualnie pieczarek),
2 duże cebule,
4 jajka,
8 łyżek bułki tartej,
6 łyżek tłuszczu,
sól,
pieprz,
majeranek,
imbir,
gałka muszkatołowa,
liście laurowe (dekoracja).

Wykonanie:

Fasolę zalać na noc wodą. Na drugi dzień ugotować w tej samej wodzie i odcedzić. Suszone grzyby namoczyć, ugotować do miękkości. Cebulę przysmażyć na tłuszczu. Wszystkie składniki zemleć. Dodać całe jajka, wywar z grzybów, bułkę tartą, tłuszcz. Doprawić, włożyć do natłuszczonej formy i posypać bułką tartą. Upiec w dobrze nagrzanym piekarniku. Świetnie smakuje z sosami i surówkami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24