Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pieczona kozina. Można ją podawać z ziemniakami lub ryżem, z dodatkiem surówek

Ula Sobol
Pieczona kozina
Pieczona kozina Krzysztof Kapica
Przepis na pieczoną kozinę zdradza koło gospodyń ze Smolnika (gm. Lutowiska, powiat bieszczadzki).

Składniki:

  • 1 kg koziny (udziec).

Marynata:

  • 6 łyżek oleju,
  • 1 łyżka owoców jałowca,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • zioła prowansalskie,
  • kilka ziaren kminku,
  • sól,
  • pieprz.

Wykonanie:

Z podanych składników przygotować marynatę. Udziec umyć i zalać marynatą, odstawić do lodówki na 24 godziny. Na patelnię wlać mniej więcej 2 łyżki oleju, dobrze go rozgrzać i dość mocno obsmażyć udziec z obu stron. Następnie przełożyć go do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 2 godziny. Podawać z ziemniakami lub ryżem, z dodatkiem surówek.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24