Spis treści
Piernik idealny? Ten przepis Was zaskoczy
Piernik to ciasto o słodko-pikantnym smaku, pachnące miodem i dużą ilością przypraw korzennych. Jest to placek niezwykle trwały, przechowywany dawniej nawet przez kilka lat. Wymaga także leżakowania, tzn. po upieczeniu jest twardy i można go jeść dopiero po kilku dniach.
My mamy dla Was przepis na piernik, który możecie jeść zaraz po wykonaniu. Jest wilgotny i miękki dzięki dodatkowi przecieru jabłkowego. Dodatkowo jest bardzo prosty w wykonaniu. Wszystkie składniki możecie wymieszać łyżką i zajmuje to tylko kilka minut.
Przecier z jabłek możecie zrobić samodzielnie lub kupić gotowy. Warto zrobić także domowe przyprawy do piernika. Wystarczy połączyć w słoiczku ulubione przyprawy korzenne, np.:
- cynamon,
- imbir,
- gałkę muszkatołową,
- mielone goździki,
- kardamon,
- pieprz.
Prosty przepis na piernik z przecierem jabłkowym

Katarzyna Puczyńska
(czas wykonania: przygotowanie ciasta - ok. 10 min, pieczenie - ok. 45 min)
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka oleju
- 4 jajka
- ¾ szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki przypraw korzennych
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka przecieru jabłkowego
- polewa czekoladowa: 100 g masła, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wody, ½ szklanki cukru, 6 kostek czekolady gorzkiej lub deserowej
Jak zrobić piernik?
Przygotowanie:
Jak przygotować piernik z przecierem jabłkowym? Jeśli robisz domowy przecier jabłkowy, to zacznij od umycia i obrania ok. 5 jabłek, pokrój je na kawałki i umieść w garnku, dolej 2 łyżki wody i duś pod przykryciem ok. 20 min. Wystudź.
- Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawy korzenne, kakao i cukier oraz miód.
- Do osobnego naczynia wbij jajka, roztrzep je widelcem i dodaj olej.
- Do suchych składników wlej mokre i wymieszaj łyżką.
- Dodaj przecier jabłkowy i całość ponownie wymieszaj.
- Piecz ciasto w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez ok 45 min.
- Zrób polewę: włóż wszystkie składniki do rondelka i umieść na małym ogniu, mieszaj do zagotowania, wystudź.
- Gotowy piernik po wystudzeniu polej polewą.
Smak piernika możesz także wzbogacić np. posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego!
Zobacz w galerii, jak zrobić ciasto krok po kroku
Kliknij w zdjęcie!
Piernik: bardzo prosty przepis. Dodaj ten składnik do ciasta...
Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie