Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pierogi z soczewicą poleca KGW przy Towarzystwie Przyjaciół Wsi Bieliniec. Pierogi powinniśmy podawać z podduszoną cebulką

Ula Sobol
Pierogi z soczewicą
Pierogi z soczewicą Krzysztof Kapica
Przepis na pierogi z soczewicą zdradza KGW przy Towarzystwie Przyjaciół Wsi Bieliniec (gm. Ulanów, powiat niżański).

Składniki na ciasto:

  • mąka,
  • jajko,
  • woda,
  • sól.

Farsz:

  • soczewica,
  • cebula,
  • masło,
  • sól,
  • pieprz.

Wykonanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle na złoty kolor. Soczewicę ugotować, po czym zemleć ją razem z cebulką oraz doprawić solą i pieprzem. Następnie z mąki, jajka, wody i soli wyrobić ciasto. Rozwałkować je i wykroić z niego małe krążki. Nałożyć na nie farsz i zlepić je. Pierogi ugotować w lekko posolonej wodzie. Podawać z podduszoną cebulką.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24