Popularne na Podkarpaciu potrawy wielkanocne. Pomysły na świąteczne śniadanie i ciasta
Żur wiejski z Tułkowic
Przepis na żur wiejski z Tułkowic
- Należę do tych osób, dla których barszcz jest typowym daniem śniadaniowym. W takiej tradycji wychowałam się od dzieciństwa i taki charakter tego dania wydaje mi się najbardziej właściwy. Jednak w Tułkowicach w Gminie Wiśniowa gotuje się taki żur wiejski, dla którego chętnie zapomniałam o przyzwyczajeniach. Żur ugotowany z czosnkiem, majerankiem, liściem laurowy i zielem angielskim, który podaje się z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi smażoną cebulką i skwarkami to zupełnie inny wymiar barszczu. Ta syta, gęsta, aromatyczna zupa doskonale sprawdzi się jako kolacja albo obiad - czytamy na blogu Trzeci Talerz.
Zapraszam do wypróbowania przepisu Koła Gospodyń Wiejskich w Tułkowicach, który znalazłam w publikacji pt. „Czarnorzecko-Strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”.
Składniki:
1 szklanka ukiszonego żuru (zakwasu na barszcz)
1 cebula
1 ząbek czosnku
150 ml śmietany 18%
100 g wędzonego boczku
1 łyżka maki pszennej
1 łyżeczka majeranku
1 liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
Dodatkowo na okrasę:
1 cebula
100 g słoniny
Czosnek obieramy i rozcieramy z solą. Cebulę obieramy i kroimy na 4 części. Czosnek i cebulę zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Zagotowujemy i wlewamy ukiszony żur, po czym ponownie zagotowujemy.
Mąkę rozprowadzamy 2 łyżkami zimnej wody, wlewamy do zupy i zagotowujemy. Boczek kroimy w kostkę, rumienimy na patelni i dodajemy do zupy. Zupę zaprawiamy śmietaną i ponownie zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Żur wiejski podajemy z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi stopioną słoniną i zrumienioną cebulą.