Popularne na Podkarpaciu potrawy wielkanocne. Pomysły na świąteczne śniadanie i ciasta
Sernik z ziemniakami z Rożniatowa
Przepis na sernik z ziemniakami z Rożniatowa
Ziemniaki w serniku to intrygujący dodatek, choć w naszym regionie nie spotyka się wiele tego rodzaju przepisów. Ugotowane, zmielone ziemniaki dodane do masy serowej zastępują mąkę i sprawiają, że ciasto po upieczeniu ma kremową wilgotną konsystencję. Jednak moim zdaniem sernik z Rożniatowa wyróżniają nie tylko ziemniaki. Tradycyjnie serniki pieczone są na cieście kruchym lub bez żadnego spodu. W serniku z Rożniatowa na spodzie jest kakaowe ciasto ucierane, a na wierzchu lekkie ciasto z białek i orzechów. Oba te ciasta wzbogacają i urozmaicają smak tradycyjnego sernika.
Przepis Zespołu z Rożniatowa można znaleźć w publikacji „Tradycyjne jadło pogranicza nadsańskiego”.
Składniki na blaszkę 25x35 cm:
Ciasto ciemne:
150 g mąki pszennej
150 g cukru
4 jajka
3 płaskie łyżki kakao
1 łyżka roztopionego masła lub oleju
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Sernik:
1,2 kg białego sera (twarogu)
400 cukru
8 żółtek
8 białek
250 g roztopionego masła
2 cukry waniliowe
2 budynie śmietankowe
2 duże ziemniaki
Ciasto orzechowe:
150 g mielonych orzechów włoskich
4 białka (żółtka można nadprogramowo dodać do sernika lub wykorzystać do innych celów)
5 łyżek cukru
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Studzimy.
Ser i ziemniaki mielimy.
Blaszkę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
Przygotowujemy ciemne ciasto na spód. Wszystkie składniki ucieramy w misce drewnianą łyżką i przekładamy na dno blaszki.
Ser i ziemniaki ucieramy z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym, roztopionym masłem i budyniem w proszku. Osobno ubijamy białka, dodajemy je do sernika i delikatnie mieszamy. Sernik wykładamy na ciemne ciasto.
Na koniec przygotowujemy ciasto orzechowe. Białka ubijamy dodając stopniowo cukier. Kiedy piana jest sztywna, dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na sernik.
Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 50-60 minut (oryginalna temperatura pieczenia to 200 stopni C, ale u mnie 180 jest wystarczające).