Przekąski. Kuleczki ziemniaczano-twarogowe ze szpinakiem [PRZEPIS]

mad
Kuleczki ziemniaczano-twarogowe to doskonała przekąska na imprezę.
Kuleczki ziemniaczano-twarogowe to doskonała przekąska na imprezę. materiały prasowe
Udostępnij:
Kuleczki ziemniaczano-twarogowe podane z jogurtowo-czosnkowym dipem to nietuzinkowa propozycja na karnawałową przekąskę, która nie wymaga wiele wysiłku. Twaróg sprawia, że kuleczki są bardzo delikatne, jednak dzięki dodatkowi szpinaku, grubo zmielonego pieprzu i sosu sojowego są niezwykle wyraziste w smaku. Przekąska nastroi do dobrej zabawy i z pewnością zostanie na długo zapamiętana przez naszych gości.

Przepis na kuleczki ziemniaczano-twarogowe ze szpinakiem

Składniki na kuleczki:

  • 250 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
  • 150 g twarogu półtłustego, np. od OSM Piątnica
  • 1 jajko
  • 1 duża garść młodego szpinaku
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 płaska łyżeczek pieprzu grubo mielonego
  • mąka kukurydziana lub pszenna do obtoczenia kuleczek
  • sól do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Składniki na dip:

  • 1 kubeczek jogurtu typu greckiego, np. od OSM Piątnica
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku

Wykonanie:
Kuleczki
Do ziemniaków dodać twaróg, jajko, pieprz, bułkę tartą, sos sojowy i sól do smaku. Dodać również posiekany szpinak i dokładnie wymieszać dłonią.
Z tak przygotowanej masy uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące i usmażyć na głębokim rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Dip
Do jogurtu dodać rozdrobniony czosnek, sól do smaku i dokładnie wymieszać.
Podawać na ciepło lub zimno z dipem jogurtowo czosnkowym.
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Zobacz też:
Soczewiaki: regionalny przysmak, idealny na karnawał

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Otyły jak...Włoch?

Wideo

Materiał oryginalny: Przekąski. Kuleczki ziemniaczano-twarogowe ze szpinakiem [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie