Składniki na cytrynowe ciasto
340 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 całe, duże jajka
120 g cukru,
pół szklanki oleju,
300 g jogurtu naturalnego ,
skórka z jednej cytryny,
4 łyżki soku z cytryny Limmi
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier, a następnie dokładnie mieszamy.
Jajka rozbijamy w osobnym naczyniu, dodajemy do nich wszystkie pozostałe składniki, delikatnie mieszając masę łyżką - aż stanie się gładka.
Przekładamy ją do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy lub kwadratowej blaszki.
Pieczemy ok. 50 min w piekarniku rozgrzanym do 170oC. Dla pewności sprawdźmy patyczkiem, czy jest gotowe.
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Nagłe wieści o Janinie i Tadeuszu z "Sanatorium miłości"! Znamy sensacyjne szczegóły
- "Nasz Nowy Dom" czekają spore zmiany! Romanowska nie pomoże już biednym rodzinom
- Tak córka Marty Kaczyńskiej radzi sobie w Korei. Niesamowite, jak się zmieniła [FOTO]
- Prześledziliśmy przemianę włosów Majdana. Było ściernisko, a dziś jest San Francisco