Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na pączki na tłusty czwartek. Usmaż 60 pączków dzięki sekretom mistrzów cukiernictwa

Anna Janik
Jeden pączek zawiera 220 kalorii. Żeby je spalić trzeba biegać przez 20 minut, jeździć na rowerze przez 50 minut lub udać się na godzinny spacer.
Jeden pączek zawiera 220 kalorii. Żeby je spalić trzeba biegać przez 20 minut, jeździć na rowerze przez 50 minut lub udać się na godzinny spacer. Fot. Dariusz Danek
Sprawdźcie przepis na pączki. - Do pączków trzeba włożyć serce i starać się, jak o kobietę. Wtedy na pewno wyjdą smaczne- twierdzi Radosław Rak, jeden z najbardziej znanych rzeszowskich cukierników.

Przesądy głoszą, że temu, kto w tłusty czwartek nie zje pączka, nie będzie się wiodło przez cały rok. Chociażby z tego powodu warto na chwilę zapomnieć o kaloriach i przygotować najbliższym słodką niespodziankę. Jeśli planujemy upiec je sami, już pomyślmy o zakupach i podpatrzmy, jak słodkie kulki przygotowują mistrzowie cukiernictwa z zakładu Radosława Raka w Zaczerniu.

Pierwszym krokiem jest sporządzenie ciasta o luźnej konsystencji, tzw. rozczynu. W tym celu mleko ogrzane do temperatury pokojowej mieszamy z drożdżami, połową cukru i mąki, jakie przygotowaliśmy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i pozostawiamy na ok. pół godziny. Następnie dodajemy resztę mąki, cukru i wszystkie pozostałe składniki.

ZOBACZ TEŻ: Przepis na pączki. Sprawdź jak zrobić pączki tradycyjne, bezglutenowe, domowe, bez laktozy. Receptury na pyszne pączki na Tłusty Czwartek

Ciasto najlepiej wyrobić ręcznie do uzyskania jednolitej masy. To powinno zając nam około 15 minut. Następnie ważymy całość i dzielimy na 50- lub 60-gramowe porcje. Te formujemy na znany wszystkim kształt pączka.

Tak przygotowane kulki odkładamy na drewnianą podkładkę lub deseczkę na 40 minut. W tym czasie pączki "garują", czyli rosną. Wyrośnięte kulki wkładamy do rozgrzanego do temperatury 180 stopni tłuszczu. Czuwając, żeby się nie przypaliły obsmażamy z każdej strony przez około 2-3 minuty. Nasze kulki powinny być pulchne, mieć ciemnobrązowy kolor oraz jasną obwódkę.

Usmażone pączki wyciągamy i pozostawiamy do ocieknięcia. Można użyć do tego chłonącego tłuszcz papieru kuchennego. Następnie przy użyciu rękawa cukierniczego nabijamy ulubionym powidłem, marmoladą lub budyniem.
Na koniec posypujemy cukrem pudrem lub obtaczamy w lukrowej pomadzie. Nasze słodkości można udekorować skórką pomarańczową. Składniki na ciasto oraz lukrową pomadę podajemy poniżej.

Przepis na pączki

Składniki na 60 pączków
1 szklanka mleka
15 dag cukru
70 dag mąki
10 dag masła
5 żółtka
10 dag drożdży
3 dag skórki pomarańczowej
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
powidło różane do nadziewania
smalec lub olej do smażenia

Pomada lukrowa
1 litr przegotowanej i ostudzonej wody
10 dag syropu ziemniaczanego
2 kg cukru pudru

Składniki łączymy i mieszkamy do zabielenia. Do smaku można dodać startą skórkę pomarańczową lub aromat pomarańczowy.


Ten przepis na pączki ma sto lat!

Źródło: polskatimes.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24