Przesądy głoszą, że temu, kto w tłusty czwartek nie zje pączka, nie będzie się wiodło przez cały rok. Chociażby z tego powodu warto na chwilę zapomnieć o kaloriach i przygotować najbliższym słodką niespodziankę. Jeśli planujemy upiec je sami, już pomyślmy o zakupach i podpatrzmy, jak słodkie kulki przygotowują mistrzowie cukiernictwa z zakładu Radosława Raka w Zaczerniu.
Pierwszym krokiem jest sporządzenie ciasta o luźnej konsystencji, tzw. rozczynu. W tym celu mleko ogrzane do temperatury pokojowej mieszamy z drożdżami, połową cukru i mąki, jakie przygotowaliśmy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i pozostawiamy na ok. pół godziny. Następnie dodajemy resztę mąki, cukru i wszystkie pozostałe składniki.
Ciasto najlepiej wyrobić ręcznie do uzyskania jednolitej masy. To powinno zając nam około 15 minut. Następnie ważymy całość i dzielimy na 50- lub 60-gramowe porcje. Te formujemy na znany wszystkim kształt pączka.
Tak przygotowane kulki odkładamy na drewnianą podkładkę lub deseczkę na 40 minut. W tym czasie pączki "garują", czyli rosną. Wyrośnięte kulki wkładamy do rozgrzanego do temperatury 180 stopni tłuszczu. Czuwając, żeby się nie przypaliły obsmażamy z każdej strony przez około 2-3 minuty. Nasze kulki powinny być pulchne, mieć ciemnobrązowy kolor oraz jasną obwódkę.
Usmażone pączki wyciągamy i pozostawiamy do ocieknięcia. Można użyć do tego chłonącego tłuszcz papieru kuchennego. Następnie przy użyciu rękawa cukierniczego nabijamy ulubionym powidłem, marmoladą lub budyniem.
Na koniec posypujemy cukrem pudrem lub obtaczamy w lukrowej pomadzie. Nasze słodkości można udekorować skórką pomarańczową. Składniki na ciasto oraz lukrową pomadę podajemy poniżej.
Przepis na pączki
Składniki na 60 pączków
1 szklanka mleka
15 dag cukru
70 dag mąki
10 dag masła
5 żółtka
10 dag drożdży
3 dag skórki pomarańczowej
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
powidło różane do nadziewania
smalec lub olej do smażenia
Pomada lukrowa
1 litr przegotowanej i ostudzonej wody
10 dag syropu ziemniaczanego
2 kg cukru pudru
Składniki łączymy i mieszkamy do zabielenia. Do smaku można dodać startą skórkę pomarańczową lub aromat pomarańczowy.
Ten przepis na pączki ma sto lat!
Źródło: polskatimes.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?