Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na ratatouille

Ula Sobol
Bakłażana oczyścić, pokroić w duża kostkę, oprószyć solą i odstawić na 20 minut. Następnie opłukać.
Bakłażana oczyścić, pokroić w duża kostkę, oprószyć solą i odstawić na 20 minut. Następnie opłukać. sxc.hu
Przepis na ratatouille polecają dietetycy z Centrum Dietetyczne Naturhouse w Rzeszowie.

Składniki:

- 1 bakłażan
-1 cukinia
- 2 duże pomidory
- ½ papryki zielonej
- ½ papryki żółtej
- ½ papryki czerwonej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki tymianku, rozmarynu, cząbru
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz

Wykonanie:

Bakłażana oczyścić, pokroić w duża kostkę, oprószyć solą i odstawić na 20 minut. Następnie opłukać. Papryki bez gniazd nasiennych pokroić w paski, a cukinię w grubą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. Rozgrzać w rondlu oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dodać pomidory i smażyć ok. 5 minut. Włożyć paprykę, bakłażan, cukinię, czosnek i listek laurowy. Podlać odrobiną wody, przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 20 minut. Posypać natką.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24