Składniki na 100 sztuk pierogów.
Joanna Wojciechowska z Karczmy u Jana w Zaczerniu zdradza czytelnikom Nowin przepis na wigilijne pierogi.Ciasto: 1kg mąki pszennej, 1 jajko, ciepła woda (około 80 stopni Celsjusza) i szczypta soli.
Farsz na pierogi ruskie: 2 kostki sera (600g), 800 g ziemniaków, 2 cebule, sól, pieprz.
Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta mieszamy najpierw łyżką (aby nie poparzyć się wodą), a później ręką. To ciepła woda sprawia, że ciasto po ugotowaniu jest miękkie.
Ziemniaki tłuczemy tłuczkiem. Ser biały rozdrabniamy i dodajemy podsmażoną na maśle cebulkę. (Masło daje specyficzny smak). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Wycinamy z ciasta niewielkie koła i łyżeczką nakładamy farsz. I zaczynamy lepienie.
Farsz na pierogi z kapustą:
1kg kapusty kiszonej, 1 duża cebula, 20 g pieczarek (startych na tarce), masło do podsmażania cebulki i kapusty, sól, pieprz.
Wykonanie: Podsmażamy kapustę z cebulką na maśle, na patelni. Gdy kapusta jest miękka dodajemy starte pieczarki. Podsmażamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Ważne jest, aby farsz był chłodny. Pierogi lepiej będą się sklejać.
Do pierogów z kapustą robimy troszeczkę grubsze ciasto - radzi szefowa kuchni.
Życzę smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Znamy prawdę o stanie zdrowia Santor. Piosenkarka pokazała się publicznie po operacji
- Ludzie zachwycają się bratową teścia Kondrata. Piszą jej, że ma niezwykłą urodę
- Niewielu wie, że jest wnukiem Wodeckiego. Leo Stubbs już raz próbował sił w rozrywce
- Lodzia z "Rancza" bardzo się zmieniła. Na nowych zdjęciach trudno ją rozpoznać