Twórcy "Przepisu na życie" podkreślają, że aspekt kulinarny serialu jest jego wielką zaletą. Reżyser Michał Rogalski zwraca jednak uwagę na to, że trudno jest pokazać zapach oraz smak dobrej kuchni.
- Ekipie się to udaje - mówi Marta Fiedczak z zespołu prasowego TVN. - Te potrawy oprócz tego, że dobrze wyglądają, to jeszcze smakują wyśmienicie.
Plan filmowy w kuchni to nie jest proste przedsięwzięcie.
- Trudno byłoby nam wejść do działającej restauracji i zacząć zdjęcia. Skończyłoby się to tak, że zdezorganizowalibyśmy im pracę. W związku z tym restaurację trzeba było zbudować i znaleźliśmy takie miejsc w nieczynnej kawiarni Hotelu Europejskiego. Tam zaadaptowaliśmy przestrzeń - zdradza reżyser.
Magdalena Kumorek, odtwórczyni roli Anki Adamowicz, głównej bohaterki opowiada, że samo gotowanie na planie serialu jest dla niej nowością, bo nikt wcześniej nie stawiał przed nią takich zadań.
- Przez to, że gotuję w domu, i rzeczywiście gotuję stosunkowo dużo, to nie czuję się sparaliżowana w kuchni. Mamy oczywiście na planie osoby, które pomagają i to jest cudowne, bo też mogę się czegoś nauczyć - mówi.
Izabela Kapiasova wcielająca się w rolę Aldony, czeskiej kucharki w zespole Jerzego Knappe (gra go
Borys Szyc) jest także zachwycona:
- To wszystko tak pysznie i smacznie wygląda. I w ogóle jest pyszne i smaczne, więc po prostu próbujemy. Dzisiaj najwięcej zjadł… Borys - zdradza.
A aktor bez większego zawstydzenia przyznaje się: - Poszły pulpety, potem gorący rożek z jabłkiem, potem znowu pulpety i obawiam się, że czeka tam jeszcze gorący pączek.
Emisja pierwszego sezonu popularnego serialu TVN już się zakończyła. W tym miesiącu ruszają zdjęcia do drugiej serii.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?