Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy Czytelników: tarta z boczkiem i cebulą

al/Ula Sobol
Cebula doda tarcie ostrego smaku.
Cebula doda tarcie ostrego smaku. sxc.hu
Przepisem na tartę z boczkiem i cebulą postanowiła podzielić się z innymi Czytelnikami Nowin Marta Miszkurka z Krzemienicy.

Ciasto na tartę

175 g mąki pszennej,
125 g zimnego masła,
25 g startego sera żółtego,
3 łyżki zimnej wody,
2 łyżeczki suszonego oregano,
sól.

Farsz:
250 g wędzonego boczku,
4-5 dużych cebul,
duży pęczek pietruszki,
3 jajka,
1 łyżeczka ostrej papryki,
250 ml słodkiej śmietanki 18- proc.,
2-3 łyżki jogurtu greckiego,
papryka konserwowa lub oliwki,
5 plastrów sera wędzonego,
pieprz.

Wykonanie tarty

Wyrabiamy ciasto (dodajemy tyle wody, aby składniki się połączyły).

Wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.

Farsz: Smażymy pokrojony w kostkę boczek z pokrojoną w cienkie plastry cebulą. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzem i papryką.

Ciasto po wyjęciu z zamrażalnika wałkujemy, nakładamy na blachę i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika (190 st. C) na ok. 20 minut, do uzyskania złotego koloru.

Ubijamy jajka ze śmietaną i jogurtem. Dodajemy sól, pieprz i pietruszkę. Ciasto wyjmujemy z piekarnika.

Nakładamy boczek, cebulę, paprykę lub oliwki i zalewamy masą jajeczną.

Kładziemy na wierzch ser wędzony.

Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut, do momentu aż farsz się zetnie i będzie złocisty.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24