Ciasto na tartę
175 g mąki pszennej,
125 g zimnego masła,
25 g startego sera żółtego,
3 łyżki zimnej wody,
2 łyżeczki suszonego oregano,
sól.
Farsz:
250 g wędzonego boczku,
4-5 dużych cebul,
duży pęczek pietruszki,
3 jajka,
1 łyżeczka ostrej papryki,
250 ml słodkiej śmietanki 18- proc.,
2-3 łyżki jogurtu greckiego,
papryka konserwowa lub oliwki,
5 plastrów sera wędzonego,
pieprz.
Wykonanie tarty
Wyrabiamy ciasto (dodajemy tyle wody, aby składniki się połączyły).
Wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
Farsz: Smażymy pokrojony w kostkę boczek z pokrojoną w cienkie plastry cebulą. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzem i papryką.
Ciasto po wyjęciu z zamrażalnika wałkujemy, nakładamy na blachę i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika (190 st. C) na ok. 20 minut, do uzyskania złotego koloru.
Ubijamy jajka ze śmietaną i jogurtem. Dodajemy sól, pieprz i pietruszkę. Ciasto wyjmujemy z piekarnika.
Nakładamy boczek, cebulę, paprykę lub oliwki i zalewamy masą jajeczną.
Kładziemy na wierzch ser wędzony.
Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut, do momentu aż farsz się zetnie i będzie złocisty.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"
- To on stworzył Dagmarę Kaźmierską. Dziś nie chce się do niej przyznać
- Znamy prawdę o stanie zdrowia Santor. Piosenkarka pokazała się publicznie po operacji
- Ludzie zachwycają się bratową teścia Kondrata. Piszą jej, że ma niezwykłą urodę