Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy kulinarne czytelników: bałwanki z bezy

Ula Sobol
Z bezy możemy zrobić nie tylko klasyczne pianki, ale także bożonarodzeniowe bałwanki.
Z bezy możemy zrobić nie tylko klasyczne pianki, ale także bożonarodzeniowe bałwanki. sxc.hu
Aneta Sikora z Przemyśla dzieli się Czytelnikami przepisem na słodkie, beżowe bałwanki. - Bałwanki można przyozdobić kolorowym lukrem - dodaje nasza Czytelniczka.

Składniki na bezowe bałwanki

4 białka,
200 g cukru,
szczypta soli.

Wykonanie bałwanków z bezy

Dokładnie oddzielić białka od żółtek. Następnie dodać szczyptę soli. Ubić na sztywno i cały czas ubijając, dodawać po jednej łyżce cukru.

Masa białkowa powinna być sztywna oraz lśniąca.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. I nakładać masę na papier, formując łyżką bałwanki.

Pomiędzy bałwankami pozostaw nieduże odstępy.

Piec od 45-60 minut w temperaturze 140 st. C. Ostudzić.

Życzę smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24