Składniki na buraczki w słoikach:
6 kg buraków ćwikłowych
Zalewa:
3 szklanki cukru,
2 szklanki octu,
6 cebul,
6 ząbków czosnku,
15 ziarenek ziela angielskiego,
15 liści laurowych,
6 goździków,
15 ziaren pieprzu
2 łyżki soli.
Wykonanie:
Buraki gotować, obrać i zetrzeć na tarce o cienkich ostrzach.
Następnie przygotować zalewę. Cebulę czosnek obieramy i drobno kroimy.
Składniki zalewy zagotowujemy i odstawiamy na 12 godzin. Zalewę odcedzamy. Do odcedzonej zalewy dajemy starte (ugotowane) buraczki. Mieszamy i wkładamy do słoików.
Pasteryzujemy 20 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Kaźmierska wróci za kraty? Mecenas Kaszewiak mówi, dlaczego tak się nie stanie
- Czyżewska była polską Marilyn Monroe. Dopiero teraz dostała kwiaty na grób
- Co się dzieje z Sylwią Bombą? Drobny szczegół totalnie ją odmienił [ZDJĘCIA]
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"