Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy kulinarne czytelników: Buraczki ćwikłowe ze słoika

al/Ula Sobol
Buraczki zapakowane do słoików przez pana Rafała.
Buraczki zapakowane do słoików przez pana Rafała. Autorka przepisu
Przepis na pyszne buraczki poleca Rafał z Woli Małej. - Sałatka jest smaczna i idealnie pasują do obiadu - zapewnia autor przepisu.

Składniki na buraczki w słoikach:

6 kg buraków ćwikłowych

Zalewa:

3 szklanki cukru,
2 szklanki octu,
6 cebul,
6 ząbków czosnku,
15 ziarenek ziela angielskiego,
15 liści laurowych,
6 goździków,
15 ziaren pieprzu
2 łyżki soli.

Wykonanie:

Buraki gotować, obrać i zetrzeć na tarce o cienkich ostrzach.

Następnie przygotować zalewę. Cebulę czosnek obieramy i drobno kroimy.

Składniki zalewy zagotowujemy i odstawiamy na 12 godzin. Zalewę odcedzamy. Do odcedzonej zalewy dajemy starte (ugotowane) buraczki. Mieszamy i wkładamy do słoików.

Pasteryzujemy 20 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24