Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy kulinarne czytelników: Ciasto grysikowe z truskawkami

Ula Sobol
Ciasto przechowywać w lodówce. Przed podaniem dowolnie udekorować - radzi autorka przepisu.
Ciasto przechowywać w lodówce. Przed podaniem dowolnie udekorować - radzi autorka przepisu. Autorka przepisu
- Ciasto z kaszy manny z truskawkami i galaretką bez pieczenia. Szybkie, wygodne do krojenia, ładnie się prezentujące i smaczne - zachwala Kasia Wenc, autorka przepisu.

Składniki:

2 opakowania herbatników np. petitków
1 litr mleka
200 g masła
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 szklanka kaszy manny
500 g truskawek
2 opakowania galaretki truskawkowej

Wykonanie:

Galaretki rozpuścić w 750 ml wody, odstawić do ostudzenia.

Formę o wymiarach dolnych 26 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Dno formy wyłożyć herbatnikami, jeden przy drugim.

W garnku zagotować mleko z cukrami i masłem. Do gorącego dodać szklankę kaszy manny, zagotować. Pogotować około minuty lub dwóch od momentu zagotowania, mieszając, do otrzymania gęstej kaszy. Gorącą kaszę wylać na herbatniki, wyrównać. W jeszcze ciepłą kaszę powciskać truskawki, do połowy ich wielkości. Przestudzić.

Zalać tężejącą galaretką.

Uwaga: może się zdarzyć, że truskawki podpłyną do góry, wtedy trzeba je umieścić na miejscu przy pomoca malutkich wykałaczek, które usuniemy po stężeniu galaretki.

Przechowywać w lodówce. Przed podaniem dowolnie udekorować, np. bitą śmietaną.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24