Składniki:
2 opakowania herbatników np. petitków
1 litr mleka
200 g masła
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 szklanka kaszy manny
500 g truskawek
2 opakowania galaretki truskawkowej
Wykonanie:
Galaretki rozpuścić w 750 ml wody, odstawić do ostudzenia.
Formę o wymiarach dolnych 26 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Dno formy wyłożyć herbatnikami, jeden przy drugim.
W garnku zagotować mleko z cukrami i masłem. Do gorącego dodać szklankę kaszy manny, zagotować. Pogotować około minuty lub dwóch od momentu zagotowania, mieszając, do otrzymania gęstej kaszy. Gorącą kaszę wylać na herbatniki, wyrównać. W jeszcze ciepłą kaszę powciskać truskawki, do połowy ich wielkości. Przestudzić.
Zalać tężejącą galaretką.
Uwaga: może się zdarzyć, że truskawki podpłyną do góry, wtedy trzeba je umieścić na miejscu przy pomoca malutkich wykałaczek, które usuniemy po stężeniu galaretki.
Przechowywać w lodówce. Przed podaniem dowolnie udekorować, np. bitą śmietaną.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?