Składniki:
Ciasto kruche:
- 3 szklanki maki pszennej
- ¾ szklanki cukru
- 20 dag masła
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 5 żółtek
Masa jabłkowa
- 1 kg jabłek
- 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa
- Cytryna
Beza kokosowa
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 20 dag wiórek kokosowych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Do mąki pszennej dodać cukier, masło, żółtka, olej, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
Wszystko razem wymieszać i zagnieść. Zrobić kule i włożyć do lodówki, na ok. 30 min.
Do wyłożonej papierem formy włożyć ciasto i pokłóć widelcem,. Następnie posypać bułka tartą.
Jabłka obrać, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Do jabłek wsypać galaretkę i skórkę z cytryny oraz wycisnąć kilka kropel z tej cytryny.
Piec około 30 min w temperaturze 180 stopni C.
Białka ubić, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i kokosy. Bezę wyłożyć na pieczone ciasto i posypać cynamonem, piec jeszcze przez 15 min w tej samej temperaturze.
Życzę smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Hakiel złożył ukochanej arabską przysięgę miłości! Poznali się 6 miesięcy temu...
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"
- To on stworzył Dagmarę Kaźmierską. Dziś nie chce się do niej przyznać
- Znamy prawdę o stanie zdrowia Santor. Piosenkarka pokazała się publicznie po operacji