Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy kulinarne czytelników: Smaczne miodowe pierniczki

US
Pieczenie pierników to doskonała okazja do spędzenia czasu w gronie rodziny. Lepiej przygotować je wcześniej niż czekać na ostatnią chwilę. Dzięki temu będą nie tylko pyszne, ale także wyjątkowo kruche.
Pieczenie pierników to doskonała okazja do spędzenia czasu w gronie rodziny. Lepiej przygotować je wcześniej niż czekać na ostatnią chwilę. Dzięki temu będą nie tylko pyszne, ale także wyjątkowo kruche. sxc,hu
W przygotowaniach do świąt jest coś magicznego - zapewnia Anna Kałamarz z Rzeszowa. Razem z dziećmi co roku robi mnóstwo pierników, które zawieszają potem na choince i częstują nimi swoich gości.

Składniki:

  • 80 g margaryny
  • 250 g miodu
  • 125 g cukru
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników
  • 500 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Wykonanie:

  • W garnku roztopić margarynę. Następnie dodać miód i cukier. Przestudzoną masę wlać do miski.
  • Mąkę z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do pierników dodać do miski z masą miodową.
  • Zagniecione ciasto pozostawić pod przykryciem na około 2 godziny.
  • Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wycinać pierniczki.
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C, przez około 20 minut.

Pierniczki należy odstawić na 2-3 tygodnie w suche i chłodne miejsce.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24